Кехлибарено сладко от глухарчета с лимон е невероятно вкусно и здравословно

вход през zajenata.bg
За Жената
Кехлибарено сладко от глухарчета с лимон е невероятно вкусно и здравословно
223
Снимков материал: pixabay.com
Кехлибарено сладко от глухарчета с лимон е невероятно вкусно и здравословно

Листата и цветовете на глухарчето са първите богати на витамини пролетни зеленчуци, от които можете да създадете много здравословни и вкусни ястия. Нежните листа се използват за приготвяне на различни салати, сладко и дори за запарване на вино.

Днес направих сладко от глухарчета с лимон и искам да споделя с вас моята изпитана рецепта.

Стъпка 1. Събиране на цветовете

Първо, трябва да съберете глухарчета, като изберете екологично чисти места, далеч от пътища и натоварени магистрали. Само напълно отворени цветове са подходящи за сладко, защото съдържат максималното количество цветен прашец, необходимо за богат вкус. Правех си сладко, затова набрах глухарчета от собствената си градина.

Стъпка 2. Подготовка на цветовете

Не бива да миете цветовете, за да не отмиете ценния прашец. Внимателно отрежете стъблата и чашелистчетата с ножица, оставяйки колкото е възможно повече жълти венчелистчета - тук са концентрирани всички ползи.

Стъпка 3. Варене на сладкото

Поставете приготвените цветове в тенджера, добавете вода и поставете на слаб огън. Варете сместа в продължение на 30-40 минути. След това изключете котлона и оставете бульона да поеме в продължение на два часа.

Стъпка 4. Прецеждане

Когато бульонът се охлади, внимателно го прецедете през няколко слоя марля, за да се отървете от останалите цветове.

Стъпка 5. Добавяне на захар и лимон

Добавете захар и лимонена киселина или нарязан лимон към прецедения бульон. Върнете съда на котлона и гответе още 30-40 минути. В самото начало на готвенето е необходимо често да разбърквате сместа, така че захарта да се разтвори напълно.

Не се тревожете, ако сладкото е тъмнокафяво в началото - докато се готви, то постепенно ще придобие красив кехлибарен цвят.

Етап 6. Последният етап

След като се сготви, извадете лимона от сладкото. Внимателно изсипете готовата смес в стерилизирани буркани. Докато изстива, сладкото ще се сгъсти. Може да се съхранява както под метални, така и под пластмасови капаци.

Горещо препоръчвам да опитате да направите това сладко! По желание можете да използвате портокал вместо лимон, но лично аз предпочитам класическия вариант с лимон - той перфектно подчертава вкуса.

Сладкото от глухарчета може да се съхранява дълго време, без да губи свойствата си. Пожелавам ви успех в готвенето и ярки вкусови впечатления!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft