Кехлибареното сладко от смокини - най-вкусното наследство от баба! То аромат, то вкус - един кусур няма!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Кехлибареното сладко от смокини - най-вкусното наследство от баба! То аромат, то вкус - един кусур няма!
Кехлибареното сладко от смокини - най-вкусното наследство от баба! То аромат, то вкус - един...
24936
Кехлибареното сладко от смокини - най-вкусното наследство от баба! То аромат, то вкус - един кусур няма!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сладкото от смокини е едно от любимите у дома, като според вкусовете някои го предпочитаме от зелени смокини, а други - от зрели. Ще ви споделя универсалната рецепта, която най-често приготвям у дома всяко лято - става перфектно, кехлибарено на цвят и уникално на вкус.

За аромата изобщо няма да говоря - вълшебен е!

Забележка: в моята рецепта за кехлибарено сладко от смокини  то се приготвя от необелени смокини. Ето какво ви трябва:

Кехлибарено сладко от смокини

Продукти: 

  • 1 кг смокини
  • 1 кг захар
  • 200 мл вода
  • 1 лимон
  • 1 пак. лимонтузу
  • По желание няколко листа индрише или ванилова захар

Това е основната пропорция, ако работите с повече от 2,3 или 4 кг, използвайте възможно най-голяма тенджера, за да не ви се разпаднат смокините. В по-голям съд ще приготвите сладкото по-бързо.

Забележка: Това сладко от необелени смокини не трябва да се вари дълго време, защото ще се захароса за около 24 часа, така че варете минимално време, колкото сиропът да остане малко по-рядък.

сладко смокини

Благоприятното действие на смокините започва от лечението на акне и пъпки до превенцията на акне. Смокините са богати на бета каротин, витамини А, С, Е и К, калций, желязо и други минерали.

Смокините имат много повече лечебни свойства, затова се възползвайте от сезона на този плод, за да го запазите пресен и пригответе този вкусен десерт. Ето процедурата:

Приготвяне: 

Проверете смокините дали са твърди, отстранете дръжките им и ги набодете 3-4 пъти с клечка за зъби. Разтворете една торбичка лимонтузу в чаша студена вода. С този разтвор напръскайте смокините.

зрели смокини

продукти смокиново сладко

След това добавете студена вода, колкото да покрие смокините в купата. Оставете ги да престоят така около 20 минути, тоест докато приготвите сиропа, в който след това ще варите сладкото.

смокини във вода

За сиропа: на 1 кг захар се добавят 200 мл вода, след което се слага на силен огън, за да се разтвори захарта. Сиропът трябва да получи консистенцията на мед. Прецедете смокините от разтвора, след което ги добавете към сиропа.

захарен сироп

смокини в сироп

Отначало варете смокините на силен огън, след което можете да намалите температурата. Този вид смокини са доста разпространени, имат червен цвят и не са много големи. Когато берете, избирайте по-твърди плодове, които не са напълно узрели.

Разклащайте тенджерата от време на време и когато заври, събирайте от повърхността пяната, която ще се натрупа и ще стане плътна. Не трябва да остава никаква пяна, а при събирането внимавайте да не съберете и сиропа.

Когато десертът е почти готов, изключете котлона и съберете останалата пяна. След това проверете плътността на сиропа, като капнете една капка върху дървена повърхност, така че ако остане цяла (не се разтича), значи е готово.

Добавете почистените от семките резенчета лимон, докато сиропът е горещ и ги натиснете леко с лъжицата отгоре, за да се напоят със сиропа. Добавете 2-3 листа индрише или ванилова захар.

лимони в сладко

Покрийте сладкото с влажна кърпа и оставете така да изстине до следващия ден. Съберете охладеното сладко в студени буркани. 

сладко в буркани

кехлибарено сладко смокини

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft