Отлично домашно сладко от ягоди по изпитана рецепта - това е рецептата ни на деня. То е отлично на вкус, ароматно и много сладко, въпреки че не съдържа толкова захар, колкото купешкото сладко. Ягодовото сладко по тази рецепта трае целогодишно, наистина е много вкусно и го препоръчваме на всички - ето лесната рецепта :
Ягодово сладко с минимум захар
Продукти:
Всичко, от което се нуждаете, са 3 съставки:
1 кг ягоди
200-250 гр. захар
4 г лимонена киселина
Приготвяне:
Измийте и подсушете добре ягодите. Отстранете зелените части и веднага разрежете плодовете наполовина.
Смесете нарязаните ягоди със захар и оставете за около 24 часа на студено.
Разбъркайте ги няколко пъти, докато стоят така.
Ягодите ще си пуснат сока.
Преди варене разбъркайте добре лимонената киселина в ягодите.
Когато варите самото сладко, важното е да няма трохи, брашно или други храни, които да попаднат вътре, защото всичко ще се обърка.
За да стане всичко по-бързо, най-добре е да сварите сладкото в четири малки тенджерки.
Изсипете около 8 см ягоди във всяка тенджера, така че да се загрее възможно най-бързо и течността да започне да се изпарява.
На умерен огън бъркайте сладкото, докато е почти готово.
След това изсипете сладкото от четирите по-малки съда в голяма тенджера. Там до доварете още няколко минути.
Въпреки че може да ви се струва, че сладкото е рядко в тенджерата, когато се охлади то хубаво ще се сгъсти. За проба изсипете капка от него върху порцеланова чиния.
Насипете горещо сладко в стерилизирани буркани.
Веднага след като налеете сладкото в бурканите, затворете капаците плътно и обърнете бурканите с главата надолу. Оставете ги обърнати за 30 минути и ги обърнете обратно. Щракнете двукратно върху капака, за да проверите дали капаците са правилно затворени. Ако не сте успели да затворите правилно някои от бурканите, сменете капаците и стерилизирайте сладкото в гореща вода.
Стерилизация:
В тенджера поставете бурканите, налейте вода до 1 см под капаците. Когато водата се нагрее до 90 ° C, стерилизирайте още 10 минути.
Пожелаваме ви добър апетит! :-)