Киселец - Полезни свойства и как да го използваме

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Киселец - Полезни свойства и как да го използваме
12526
Снимков материал: pixabay.com
Киселец - Полезни свойства и как да го използваме

Киселецът е стройно растение, високо около 60 см, със сочни стъбла и листa. Има кръгово разположени класове от червеникаво-зелени цветове, които цъфтят през юни и юли.

Листата са продълговати, като по-ниските са дълги 7-15 см, донакъде стреловидни в основата, с много дълги дръжки. Горните листа са без дръжки и често са тъмночервени.
 

Конкурент на спанака

Листата на киселеца имат приятен кисел вкус, приготвят се като спанака, могат да се приготвят вкусни ястия, напр. супа, сос. Много по-малко известен е киселецът като подправка на други ястия. Може да се добави киселец към спанак, накълцан - да подправи зелена сала, да се добави към картофена супа и билкови сосове.

За добър апетит
На растението се приписва хомеопатично, противовъзпалително действие, подобрява апетита. От листата на киселица се приготвя чай, който помага при проблеми с черния дроб и бъбреците .

Не трябва да се консумира от хора, които страдат от камъни в бъбреците , ревматизъм или артрит , затова не се препоръчва на възрастни хора .

По-късно гърци и римляни са го употребявали за подобряване на храносмилането. Незаслужено подценяван, в последните години киселецът се завръща.

Супа от киселец е класика в много европейски кухни. Сосът от киселец със сметана е традиционно допълнение към твърдо сварени яйца и речна риба.
Киселец се слага в бъркани яйца, в плънки, както и за гарнитура на пиле или свински котлети на скара. Младият киселец, който е по-слабо кисел, се използва суров за обогатяване вкуса на салати и сандвичи.


Твърдо месо , нарязано на парчета и увито в киселец, а след това в алуминиево фолио, бързо омеква под въздействие на киселината.


Киселец  не търпи дълга топлинна обработка - достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца максимално, листата се навиват на стегнато руло и после с остър нож се режат на тънко.


Необходимо е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, в противен случай киселината ще влоши вкуса на ястието.
Киселецът е ниско калоричен , съдържа около 21 калории на 100 грама, богат е на витамините А, С, Е , както и на желязо, магнезий и калий .. Типичният кисел вкус се дължи на комбинацията от витамин С и оксалова киселина. 

Бланширане на киселец  и изхвърлянето на водата от бланширането до голяма степен намалява киселината му. 

 Рецепти с Киселец

 
 
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft