Киселецът е стройно растение, високо около 60 см, със сочни стъбла и листa. Има кръгово разположени класове от червеникаво-зелени цветове, които цъфтят през юни и юли.
Листата на киселеца имат приятен кисел вкус, приготвят се като спанака, могат да се приготвят вкусни ястия, напр. супа, сос. Много по-малко известен е киселецът като подправка на други ястия. Може да се добави киселец към спанак, накълцан - да подправи зелена сала, да се добави към картофена супа и билкови сосове.
За добър апетит
На растението се приписва хомеопатично, противовъзпалително действие, подобрява апетита. От листата на киселица се приготвя чай, който помага при проблеми с черния дроб и бъбреците .
Не трябва да се консумира от хора, които страдат от камъни в бъбреците , ревматизъм или артрит , затова не се препоръчва на възрастни хора .
По-късно гърци и римляни са го употребявали за подобряване на храносмилането. Незаслужено подценяван, в последните години киселецът се завръща.
Супа от киселец е класика в много европейски кухни. Сосът от киселец със сметана е традиционно допълнение към твърдо сварени яйца и речна риба.
Киселец се слага в бъркани яйца, в плънки, както и за гарнитура на пиле или свински котлети на скара. Младият киселец, който е по-слабо кисел, се използва суров за обогатяване вкуса на салати и сандвичи.
Твърдо месо , нарязано на парчета и увито в киселец, а след това в алуминиево фолио, бързо омеква под въздействие на киселината.
Киселец не търпи дълга топлинна обработка - достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца максимално, листата се навиват на стегнато руло и после с остър нож се режат на тънко.
Необходимо е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, в противен случай киселината ще влоши вкуса на ястието.
Киселецът е ниско калоричен , съдържа около 21 калории на 100 грама, богат е на витамините А, С, Е , както и на желязо, магнезий и калий .. Типичният кисел вкус се дължи на комбинацията от витамин С и оксалова киселина.
Бланширане на киселец и изхвърлянето на водата от бланширането до голяма степен намалява киселината му.