При този метод на мариноване за по-малко от месец зелето е втасало и можете да го опитате. За всички желаещи, които искат да опитат начина за приготвяне на кисело зеле без претакане , този път в плик и без неприятни миризми, можете да си набавите необходимите екологични пликове от по-големите супермаркети или да ги поръчате от някои интернет сайтове.
Размерът на тези екологични торбички е около 80х100 см и се използват изключително за зеле или грозде. На практика този метод е удобен за всички, които живеят в апартамент и нямат мазе, където да мариноват зелето , защото не отделя неприятна миризма и втасва по-бързо, защото няма контакт с въздуха.
Това, което трябва да знаете е, че в 10 л хладка вода се добавят 300 г сол. Изпорзва се морска сол. Солта се разбърква до пълното й разтваряне, след което се изсипва в торбичката върху зелето и процедурата се повтаря, докато се покрият главите.
Кисело зеле в плик
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
По-малки глави зеле
10 л вода и 300 г сол
ПРОЦЕДУРА:
Почистете зелките от външните листа и евентуалните замърсявания, след което ги издълбайте в средата, тоест отстранете „кочана“. Нарежете по-големите глави наполовина.
В предварително добре измита и стерилизирана кофа добавете 10 л хладка вода и добавете 300 г морска сол. Разбъркайте добре, докато солта се разтопи напълно. Когато приготвяте солта така, не е нужно да претакате зелето, защото солта вече е разтворена и ще проникне равномерно в зелето.
Повторете тази процедура (10 л вода + 300 г сол) толкова пъти, колкото е необходимо, за да напълните "бурето", т.е. торбичката. Екологичният плик трябва да е по-голям от съда, който ще използвате за мариноване. Тези торбички са специално изработени, за да издържат теглото на зелето и саламурата.
Отворете торбичката и я сложете в съда, след което започнете да я пълните с почистените зелки. Попълнете празните места между главите с половинки или четвъртинки, в зависимост от това как сте ги нарязали и колко се побират в торбичката.
Когато напълните торбичката, но със сигурност не догоре, имайте предвид, че ще трябва да се завърже, започнете да я заливате с готовия солен разтвор. Разтворът трябва да е хладък, защото солта се разтваря най-лесно и бързо в хладка вода, но по този начин ферментацията ще започне по-бързо.
Главите трябва да бъдат изцяло покрити със саламура, така че количеството течност, което ще приготвите, зависи от големината на торбичката и количеството зеле, което ще използвате, както и подреждането на зелките в плика.
Стегнете добре плика в горната част и го завържете на възел (това ще предотврати разпространението на миризмата, отделена по време на ферментацията), като изпуснете колкото можете повече въздух отвътре.
Само след няколко дни, три-четири най-много, ще забележите, че зелките са започнали да омекват и ще се сплескат допълнително. Ако изглежда, че в торбичката има излишна течност, развържете възела и изцедете излишната, но не е необходимо.
Притиснете отгоре с нещо по-тежко, тенджера например, или затворете съда с капак. Съхранявайте го на топло място през първите две седмици, след което го прехвърлете на хладно място.
След по-малко от месец ще си имате вкусно кисело зеле!