Кисело зеле БЕЗ, бидон, БЕЗ претакане и БЕЗ да умирисва целия блок! Лесно и много бързо:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Кисело зеле БЕЗ, бидон, БЕЗ претакане и БЕЗ да умирисва целия блок! Лесно и много бързо:
Кисело зеле БЕЗ, бидон, БЕЗ претакане и БЕЗ да умирисва целия блок! Лесно и много бързо:
29067
Кисело зеле БЕЗ, бидон, БЕЗ претакане и БЕЗ да умирисва целия блок! Лесно и много бързо:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

При този метод на мариноване за по-малко от месец зелето е втасало и можете да го опитате. За всички желаещи, които искат да опитат начина за приготвяне на кисело зеле без претакане , този път в плик и без неприятни миризми, можете да си набавите необходимите екологични пликове от по-големите супермаркети или да ги поръчате от някои интернет сайтове.

Размерът на тези екологични торбички е около 80х100 см и се използват изключително за зеле или грозде. На практика този метод е удобен за всички, които живеят в апартамент и нямат мазе, където да мариноват зелето , защото не отделя неприятна миризма и втасва по-бързо, защото няма контакт с въздуха.

плик за зеле

Това, което трябва да знаете е, че в 10 л хладка вода се добавят 300 г сол. Изпорзва се морска сол. Солта се разбърква до пълното й разтваряне, след което се изсипва в торбичката върху зелето и процедурата се повтаря, докато се покрият главите.

И така:

Кисело зеле в плик

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 

По-малки глави зеле

10 л вода и 300 г сол

ПРОЦЕДУРА:

Почистете зелките от външните листа и евентуалните замърсявания, след което ги издълбайте в средата, тоест отстранете „кочана“. Нарежете по-големите глави наполовина.

В предварително добре измита и стерилизирана кофа добавете 10 л хладка вода и добавете 300 г морска сол. Разбъркайте добре, докато солта се разтопи напълно. Когато приготвяте солта така, не е нужно да претакате зелето, защото солта вече е разтворена и ще проникне равномерно в зелето.

Повторете тази процедура (10 л вода + 300 г сол) толкова пъти, колкото е необходимо, за да напълните "бурето", т.е. торбичката. Екологичният плик трябва да е по-голям от съда, който ще използвате за мариноване. Тези торбички са специално изработени, за да издържат теглото на зелето и саламурата.

Отворете торбичката и я сложете в съда, след което започнете да я пълните с почистените зелки. Попълнете празните места между главите с половинки или четвъртинки, в зависимост от това как сте ги нарязали и колко се побират в торбичката.

кисело зеле в плик

Когато напълните торбичката, но със сигурност не догоре, имайте предвид, че ще трябва да се завърже, започнете да я заливате с готовия солен разтвор. Разтворът трябва да е хладък, защото солта се разтваря най-лесно и бързо в хладка вода, но по този начин ферментацията ще започне по-бързо.

кисело зеле в торбичка

Главите трябва да бъдат изцяло покрити със саламура, така че количеството течност, което ще приготвите, зависи от големината на торбичката и количеството зеле, което ще използвате, както и подреждането на зелките в плика.

Стегнете добре плика в горната част и го завържете на възел (това ще предотврати разпространението на миризмата, отделена по време на ферментацията), като изпуснете колкото можете повече въздух отвътре.

втасване на зеле в плик

Само след няколко дни, три-четири най-много, ще забележите, че зелките са започнали да омекват и ще се сплескат допълнително. Ако изглежда, че в торбичката има излишна течност, развържете възела и изцедете излишната, но не е необходимо.

Притиснете отгоре с нещо по-тежко, тенджера например, или затворете съда с капак. Съхранявайте го на топло място през първите две седмици, след което го прехвърлете на хладно място. 

кисело зеле у дома

След по-малко от месец ще си имате вкусно кисело зеле!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft