Не можем да си представим зимата без киселото зеле , което е много вкусна зимнина, която, оказва се, е и изключително полезна за здравето. Читателката ни Валентина сподели своя трик за мариноване на зеле и самата тя казва да не бързаме и да го търсим в супермаркетите, защото все още го няма там. Пригответе си го сами, като използвате малък народен трик .
През повечето време хората избягват да приготвят кисело зеле у дома, защото процесът може да отнеме твърде много време. С рецептата на Валентина процесът отнема само 10 дни и след това ферментиралото зеле ще е готово за приготвяне на сарми или други гозби, както и за похапване под формата на салата.
За мариноване обикновено се избира бяло зеле, а количеството зависи от вас. След това ще ви трябва йодирана или каменна сол, гореща вода и по-голям съд (бидон). Останалото можете да прочетете подробно в описаната по-долу процедура.
Най-важното е в началото да изберете здрави глави бяло зеле. Можете да поставите две или три зелки, каквото количество ви трябва. За да постигнете бързо мариноване на зелето , т.е.
Нишестето, което всъщност се съдържа в царевицата, се разгражда до прости захари, които насърчават процеса на ферментация. За начало отстранете сухите/външните листа от зелето с нож, след което отстранете твърдата централна част от зелката. Така приготвените зелки се поставят под течаща вода, за да се измият.
След това вземете обикновена голяма торба за боклук и чист кош или малко бидонче, за да съхранявате зелето.
Съдът се пъха в друга голяма торба за боклук, след това се взема първата торба и в нея се слага глава зеле.
Във вдлъбнатината, която сте направили първоначално, добавете сол, докато се напълни вътрешността. По същия начин се приготвят и останалите глави зеле, които се слагат в същия плик (ако има място, ако няма - в друг плик).
Разполовете кочана с царевица и го сложете в плика със зелето. Така приготвените зелки се прехвърлят заедно с плика в бидончето, като частта, в която сте поставили солта, трябва да сочи нагоре. Третата глава зеле се приготвя по същия начин и се слага отгоре, върху първите две зелки.
Вземете хладка вода (не вряла), в която трябва да сложите малко сол и залейте отстрани зелките. Може да сложите чиния върху зелето, за да не изплува на повърхността и отново да го залеете с вода. Всяка найлонова торба се завързва хубаво в горната част и се стяга.
Торбата/чувалът трябва да плува във водата, след което се завързва хубаво и торбата, с която е "облицован" бидонът.
За 7-10 дни зелето ще ферментира, ако го поставите на светло/топло място.
Ето и подробно видео с цялата процедура: