Обилната храна и многото сладки неща, след празниците вредят на стомаха и е необходим по-дълъг период, за да се възстанови. Професорът от Виена, Хадемар Банкхофер съветва, че след празниците е най-добре е да се яде кисело зеле.
Киселото зеле има много витамин С , а освен това снабдява стомаха с полезни бактерии, които са подобни на положителните защитни бактерии в стомаха, които са раздразнени в празничния ден. С консумацията на зеле, те получават подкрепа в изграждането на чревната флора, а токсините в организма по-лесно се изхвърлят.
Киселото зеле съдържа витамин С, бактериални млечни киселини, както и витамин В12, който се намира в малък брой хранителни стоки.
Те са необходими за червените кръвни телца, умствена свежест, за костите, влияят на настроението и сърдечния мускул. Киселото зеле също е богато на витамин В6, за обработка на протеини и витамин В3, който пък е добър за метаболизма и мозъка.