Може би никога не сте чували за този интересен метод за приготвяне на кисело мляко (всъщност продуктът по вкус и консистенция напомня на нещо средно между кисело мляко, извара и прясно сирене). Това е начинът, по който овчарите навремето (а и днес в много райони на Балканите) си приготвят кисело мляко на момента, още щом издоят животните.
За подкваска се използват смокини, а оригиналната рецепта използва козе мляко.
Снимка: youtube
Ако не е варено преди това, първо сварете суровото мляко и го оставете да изстине до 40 градуса. За подкваса в случая се използват прясно набрани зелени смокини, от които изтича бяла течност, т.нар. "смокиново мляко".
В миналото дивите смокини често са се срещали в горите и планинските склонове, така че правенето на кисело мляко е било възможно почти навсякъде.
И така, след като млякото се охлади до 40 градуса, добавете 3-4 прясно нарязани смокини, от които млякото да тече свободно. Разбърквайте млякото епрекъснато в продължение на 30 секунди с лъжица или за предпочитане с нарязана смокинова клонка.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Оставете да престои 1 минута, извадете смокините и можете да опитате готовия продукт - с лъжица или върху парче хляб.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Вкусът е много интересен и определено ще ви допадне. Може да се комбинира както със солени, така и със сладки храни.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!