Днес реших да изпека много вкусни и прости курабийки с кисело мляко. Тази рецепта е икономична, защото използва растително масло, а самият процес не отнема много време.
Съставки: (за 16 бр.) Брашно 350 г, Захар 3 с.л., Кисело мляко 150 мл, Растително масло 70 мл, Яйце 1 бр, Бакпулвер 1 ч.л., Ванилова захар 8 г,
Сол на вкус Топинг: тръстикова или обикновена захар 3 с.л.
Процес на готвене:
Разбивам едно яйце в купа, добавям три супени лъжици захар, малко ванилова захар и щипка сол. След това добавям растително масло и кисело мляко. Разбърквам всичко старателно с бъркалка. Важно е киселото мляко да е със стайна температура.
Към сместа се добавя бакпулвер и постепенно се добавя част от пресятото брашно.
Брашното добавям постепенно, на две или три стъпки, в зависимост от консистенцията на тестото.
Продължавам да бъркам първо с бъркалка, след това, когато тестото стане по-гъсто, продължавам да меся с ръце, докато стане меко тесто.
Готовото тесто разделям на две равни части.
Всяка част оформям на "наденица" и я нарязвам на осем приблизително еднакви парчета. Можете да претеглите всеки на кухненска везна за точност.
Всяко парче закръглям, за да станат чисти топчета.
Поставям ги в чиния и ги покривам с филм, за да не се напукат.
Всяко топче потапям в захар, използвам тръстикова захар, но и обикновената става.
Поставете топките в тава, покрита с хартия за печене. На всяка внимателно правя разрези с остър нож.
Пека бисквитките във фурната, предварително загрята на 180 градуса, около 20-25 минути.
Резултатът е много ароматна и нежна курабийка, която просто се топи в устата ви. Не пропускайте да опитате тази рецепта, тя ще ви изненада със своята простота и вкус