Киселото зеле - пръв помощник в борбата с рака на дебелото черво

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Киселото зеле - пръв помощник в борбата с рака на дебелото черво
24565
Снимков материал: pixabay.com
Киселото зеле - пръв помощник в борбата с рака на дебелото черво

С наближаването на Коледа и Нова Година салатите и ястията с кисело зеле са незаменим спътник на трапезата ни. Този деликатес е истинска съкровищница от полезни витамини и вещества, които са лек за стомаха ни и силен съюзник в борбата против рака на дебелото черво.

Всъщност киселото зеле не е Български или дори Балкански патент.

Киселото зеле е било открито от китайците и е на особена почит и в тяхната кухня. Киселият деликатес е продукт от ферментацията, която се причинява от бактериите на млечната киселина. Тези бактерии атакуват въглехидратите на зелето, като ги разлагат на млечна и оцетна киселина и помагат зелето да се запази за дълго време.

Бактериите на млечна киселина имат без съмнение положително въздействие върху човешкото тяло. Те актививизират имунната система,и по този начин подпомагат в борбата на организма срещу тумори.

Бактериите на млечната киселина пречат на чревните ензими да метаболизират безопасните преканцерогени в опасни канцерогени.

Редица проучвания показват, че някои от щамовете на млечнокиселите бактерии дори са в състояние да поемат нитрит и да го преработят, така че от него да не може да се образува нитрозамин.

Редовната консумация на кисело зеле е извънредно много ефикасна защита срещу рака на дебелото черво. Киселото зеле намалява превръщането на първичните галенови киселини във вторични, за които е известно, че са силни стимулатори на туморите.

Киселото зеле е прав помощник в борбата с храносмилателните проблеми. Съдържащите се в него млечнокисели бактерии оказват благоприятно влияние върху чревната флора и възпрепятстват растежа и развитието на болестотворни микроби.

Една проста рецепта, която ще сложи край на храносмилателните ви проблеми – в продължение на 2-3 седмици консумирайте по 200 г кисело зеле дневно, като задължително го дъвчите добре.

Киселото зеле е истинска витаминозна съкровищница? То е извънредно много богато на витамин B12, който обикновено липсва при растителните продукти.

Витамин B12 стимулира работата на нервната система, ускорява метаболизма на желязото, отговаря за строежа на червените кръвни телца и снабдяването на клетките с кислород. Този витамин подпомага клетъчния растеж, изграждането на костите, преработката на мазнините и активността на мускулите, най-вече на сърдечния мускул.

Киселото зеле е много богато и на витамин B6, който е критичен за белтъчната преработка. Този уникален зеленчук е богат и на ниацин, който допринася за доброто настроени е клетъчната енергия, като поддържа общата и мозъчната обмяна на веществата.

Зимният деликатес е доста богат на минерали, в т.ч. калий, който има изразен обезводняващ и обезкисляващ ефект. Зелето е богато и на желязо, коте участва в процеса на кръвообразуване и клетъчно дишане, и магнезий, който има важна роля за мускулната сила и работата на сърцето.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft