С наближаването на Коледа и Нова Година салатите и ястията с кисело зеле са незаменим спътник на трапезата ни. Този деликатес е истинска съкровищница от полезни витамини и вещества, които са лек за стомаха ни и силен съюзник в борбата против рака на дебелото черво.
Всъщност киселото зеле не е Български или дори Балкански патент.
Бактериите на млечна киселина имат без съмнение положително въздействие върху човешкото тяло. Те актививизират имунната система,и по този начин подпомагат в борбата на организма срещу тумори.
Бактериите на млечната киселина пречат на чревните ензими да метаболизират безопасните преканцерогени в опасни канцерогени.
Редица проучвания показват, че някои от щамовете на млечнокиселите бактерии дори са в състояние да поемат нитрит и да го преработят, така че от него да не може да се образува нитрозамин.
Редовната консумация на кисело зеле е извънредно много ефикасна защита срещу рака на дебелото черво. Киселото зеле намалява превръщането на първичните галенови киселини във вторични, за които е известно, че са силни стимулатори на туморите.
Киселото зеле е прав помощник в борбата с храносмилателните проблеми. Съдържащите се в него млечнокисели бактерии оказват благоприятно влияние върху чревната флора и възпрепятстват растежа и развитието на болестотворни микроби.
Една проста рецепта, която ще сложи край на храносмилателните ви проблеми – в продължение на 2-3 седмици консумирайте по 200 г кисело зеле дневно, като задължително го дъвчите добре.
Киселото зеле е истинска витаминозна съкровищница? То е извънредно много богато на витамин B12, който обикновено липсва при растителните продукти.
Витамин B12 стимулира работата на нервната система, ускорява метаболизма на желязото, отговаря за строежа на червените кръвни телца и снабдяването на клетките с кислород. Този витамин подпомага клетъчния растеж, изграждането на костите, преработката на мазнините и активността на мускулите, най-вече на сърдечния мускул.
Киселото зеле е много богато и на витамин B6, който е критичен за белтъчната преработка. Този уникален зеленчук е богат и на ниацин, който допринася за доброто настроени е клетъчната енергия, като поддържа общата и мозъчната обмяна на веществата.
Зимният деликатес е доста богат на минерали, в т.ч. калий, който има изразен обезводняващ и обезкисляващ ефект. Зелето е богато и на желязо, коте участва в процеса на кръвообразуване и клетъчно дишане, и магнезий, който има важна роля за мускулната сила и работата на сърцето.