В родината на киселото мляко , за да го ядем, плащаме най-скъпо. Даже и в сравнение с всички комшии на Балканите, показва справка на „Всеки ден".
В Румъния, където средната работна заплата е към 1000 в лева, а у нас малко над 700, киселото мляко е с около 10 на сто по-евтино, отколкото в България. В Сърбия подквасеното излиза към 1,50 лв., но за килограм, което означава, че цената му е с около 50 стотинки по-ниска. Даже и в Гърция може да се намери по-евтино кисело мляко отколкото у нас, макар цените на истинското и с високо качество да са колкото в България, но в евро. В Турция обаче тяхното кисело мляко по магазините е чувствително по-евтино от нашето у нас.
Високата цена на уж много българския продукт в същото време изобщо не отговаря на качеството. А ако е „истинско", то тогава струва най-малкото двойно в сравнение с редовите познати кофички от всякакви фирми по магазините. Такъв е случаят с появилото се вече в някои хранителни вериги фермерско кисело мляко - в стъклени буркани с различна вместимост, като 500 г е 2-2,50 лв.
Колкото по-ниска е цената на някое кисело мляко у нас, толкова по-малко мляко има в него, категорични са специалистите. Така може да се напазарува и за 40-50 стотинки за кофичка, но вероятността да е пълно менте е почти 100 на сто.
Истинското кисело мляко е с малка трайност - около 72 ч., след което вкисва. И ако на вашето в хладилника и даже извън него „нищо му няма", не се радвайте. Похарчените пари са за нещо различно от подквасено мляко. Това обаче не пречи на производителите и на търговците да го продават като истинско на солени цени спрямо съдържанието.
Истинското кисело мляко е наистина кисело и не сладни прекалено даже и когато е току-що подквасено. Истинското краве кисело мляко не е особено гъсто, като съдържа и доста вода - цвик. Докато повечето в магазините са като отливка от гипс - не помръдват в кофичката.
Според запознати с технологиите производителите го сгъстяват със сакъз, нишесте. „Омазняват" го даже и със свинска мас, но най-често с твърдите растителни мазнини от сорта на „палмата".
2 бактерии създават вкуса
Оригиналното българско кисело мляко се произвежда от прясното чрез бурно развитие на бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус. Първата бактерия е кисела, а втората е сладка.
Киселата вирее и се възпроизвежда само по нашите географски ширини. Тя създава вкусен и полезен продукт, но и бързо го разваля. Ето защо втората бактерия вече в пъти превишава нашенската при квасенето. Което пък според експертите означава, че рядко ядем в България истинското българско кисело мляко. Само плащаме скъпо уж за него.