Водна баница със сирене - една от най-вкусните, които съм яла! Малко необичаен начин за приготвяне на кори за баница, но определено си заслужава да се опита. Корите имат вкус на домашна юфка.
Водна баница със сирене
Продукти:
За тестото:
- 4 яйца
- 3 чаши брашно
- 1/4 чаша вода със стайна температура
- 1 чаена лъжичка сол
За плънката:
- 1 чаша извара (може да използвате и чедър/кашкавал или бяло сирене)
- нарязан магданоз по желание
За намазване:
- 125 гр. разтопено масло
- 60 мл олио
Приготвяне:
1. В по-дълбока купа разбийте яйцата с една чаена лъжичка сол и 50 мл вода, след което постепенно започнете да добавяте брашното.
Ако тестото е прекалено твърдо, трудно ще се разтяга, затова трябва да е меко.
2. Разделете тестото на части според големината на тавата, в която ще печете баницата. Тъй като имах голям тиган за палачинки, го разделих съответно на 8 топки. Ако тавата ви е малка, можете да направите 10 топки.
3. Покрийте тестените топки с торбичка, за да не съхнат, след което ги оставете да починат около 10 минути, за да се разточат по-лесно.
4. Върху набрашнена работна повърхност разточете всяка една от топките на голяма тънка кора. Ако е необходимо се поръсва с брашно или нишесте.
5. Всяка една от корите се запича за кратко в загрят на умерена температура тиган, като палачинките, но този път малко по-кратко, за да останат светли без тъмни петна.
6. След като запечете за кратко всички кори, напълнете голяма тава с вода, след това пуснете вътре една кора, изчакайте 10-15 секунди, отцедете водата и я сложете в предварително намазнената тава.
Отгоре намажете кората с приблизително 2 супени лъжици мазнина (разтопено масло, смесено с олио).
7. Повторете процедурата с всяка следваща кора. След като сте наредили 4 кори, намажете с плънка, след това наредете останалите 4 кори, всяка потопена във вода и намазана с олио.
8. Отгоре се поръсва с останалата мазнина, след което се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
9. Обърнете изпечената баница с главата надолу върху дървената дъска и я нарежете.