Македонците са царе на баницата, макар и трудно да го признаваме ние, българите. Днес ще ви представим една от най-популярните македонски рецепти за баница - кисната баница .
Кисната баница със сирене
Продукти:
500 г кори за баница
400 г прясно краве сирене
300 г заквасена сметана
4 яйца
малко сол
150-200-250 мл газирана вода
малко слънчогледово олио (около 20 мл) + около 80 мл вода - за поръсване на корите
Начин на приготвяне:
В голяма купа натрошете сиренето, добавете сметаната, яйцата, малко сол и разбъркайте всичко добре. След това добавете малко по малко газирана вода, докато получите течна смес (гъстотата на плънката зависи от това, дали харесвате по-суха или по-сочна баница; ако е второто, налейте повечко вода).
Намажете с олио тавичката, сложете една кора на дъното, напръскайте с малко олио и вода, поставете втора кора и напръскайте отново. Корите трябва да излизат от стените на съда, както е по-долу на снимката:
Отделете две кори за покриване, а останалите разрежете на две, потапяйте хубаво в приготвената плънка и ги редете в тавичката, докато изразходите всички кори и пълнеж (опитайте се да не оставяте сухо място по корите - трябва да са добре "накиснати").
След това сложете една кора върху баницата, хубаво я подпъхнете (като на снимката), поръсете със сместа от олио и вода, след което поставете още една кора, подпъхнете и поръсете със същата смес. Накрая завийте нагоре висящите краища на корите, напръскайте с остатъка от олио и вода, и оставете за 10 минути да "почине".
Изпечете баницата на 220 градуса за около 40-50 минути, т.е. докато хубаво покафенее.
Извадете я от фурната, оставете да почине за около 20 минути и след това я наржете и поднесете!
Забележка: Използвайте по-дълбока тава, защото баницата много се надига по време на печенето (и след това леко спада, докато се охлажда).