Кисната баница със сирене - само така ще ви стане сочна отвътре и хрупкава отвън! Препълва тавата, докато се пече:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Кисната баница със сирене - само така ще ви стане сочна отвътре и хрупкава отвън! Препълва тавата, докато се пече:
Кисната баница със сирене - само така ще ви стане сочна отвътре и хрупкава отвън! Препълва...
59636
Кисната баница със сирене - само така ще ви стане сочна отвътре и хрупкава отвън! Препълва тавата, докато се пече:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Македонците са царе на баницата, макар и трудно да го признаваме ние, българите. Днес ще ви представим една от най-популярните македонски рецепти за баница - кисната баница .

Специфичното тук е в обработката на корите, преди да се наредят в тавата, а в резултат баничката става изключително сочна и пухкава отвътре , а отвън е обвита във вкусна, хрупкава коричка. Ето и рецептата за кисната баница със сирене :

Кисната баница със сирене

Продукти:

500 г кори за баница

400 г прясно краве сирене

300 г заквасена сметана

4 яйца

малко сол

150-200-250 мл газирана вода

малко слънчогледово олио (около 20 мл) + около 80 мл вода - за поръсване на корите

кисната баница със сирене

Начин на приготвяне:

В голяма купа натрошете сиренето, добавете сметаната, яйцата, малко сол и разбъркайте всичко добре. След това добавете малко по малко газирана вода, докато получите течна смес (гъстотата на плънката зависи от това, дали харесвате по-суха или по-сочна баница; ако е второто, налейте повечко вода).

Намажете с олио тавичката, сложете една кора на дъното, напръскайте с малко олио и вода, поставете втора кора и напръскайте отново. Корите трябва да излизат от стените на съда, както е по-долу на снимката:

 

кисната баница

Отделете две кори за покриване, а останалите разрежете на две, потапяйте хубаво в приготвената плънка и ги редете в тавичката, докато изразходите всички кори и пълнеж (опитайте се да не оставяте сухо място по корите - трябва да са добре "накиснати").

След това сложете една кора върху баницата, хубаво я подпъхнете (като на снимката), поръсете със сместа от олио и вода, след което поставете още една кора, подпъхнете и поръсете със същата смес. Накрая завийте нагоре висящите краища на корите, напръскайте с остатъка от олио и вода, и оставете за 10 минути да "почине".

Изпечете баницата на 220 градуса за около 40-50 минути, т.е. докато хубаво покафенее.

кисната баница

Извадете я от фурната, оставете да почине за около 20 минути и след това я наржете и поднесете! 

Забележка: Използвайте по-дълбока тава, защото баницата много се надига по време на печенето (и след това леко спада, докато се охлажда).

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft