Тази китайска салата с пиле е един прекрасен и вкусен начин да използвате останалото пиле и да си направите един лек обяд. Аз експериментирах с няколко различни дресинга и в крайна сметка се спрях на този, който смятам, че е един доста добър вариант.
Продукти:
250 гр. обезкостени пилешки гърди без кожа (нарязани на ивици)
Сол и пипер
Сусамово масло
Гроздово или рапично масло
1/2 глава китайско зеле (нарязано на ситно)
1/2 червена чушка (нарязана на ситно)
3-4 глави лук (нарязани на ивици)
1 морков (настърган на ренде)
1/2 чаша листа от кантарион (накъсани)
2 с.л. препечен сусам
Дресинга:
2 с.л. сос Тамари (без глутен)
2 с.л. тъмно сусамово масло
2 с.л. оризов оцет с 1ч.л.захар
1 с.л. гроздово или рапично масло
1 с.л. прясно настърган джинджифил
1 скилидка смлян чесън
1/2 ч.л. люти чушки на прах
Начин на приготвяне:
Поръсете нарязаното на ивици пиле със сол и черен пипер и го сложете да се вари в тиган с малко вода. Водата трябва да бъде толкова, че пилето да не залепва за дъното на тигана. Сложете капака и го оставете да се свари за около 3-5 минути, като разбъркате парченцата на половината от времето за приготвяне. След като пилето е готово прецедете и го оставете настрани.
Разбъркайте продуктите за дресинга в една голяма купа за салата. След което по ваш вкус може да добавите допълнително от някоя от съставките. Добавете пилето и останалите продукти за салатата и ги разбъркайте добре. Ако не разполагате с препечен сусам, можете да добавите 1 с.л. тахан или фъстъчено масло към дресинга, преди да разбъркате с останите продукти.