600 гр. брашно
1 яйце
100 мл кисело мляко
200 мл прясно мляко
100 мл олио
2 супени лъжици сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка захар
1 опаковка суха мая
За намазване и пълнеж:
1 жълтък
100 гр. сусам, кимион, ленено семе, едра сол
200 гр. салам
Брашното се пресява.
Добавят се сухата мая и бакпулверът в средата на брашното, след което се замесва заедно с киселото мляко, прясното мляко, олиото.
Добавят се яйцето, солта, захарта и се омесва добре, докато се получи фино тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
От готовото тесто се разточва кора.
С формичка от тестото се изрязват колелца като за понички.
Със същата формичка се изрязват колелца и от салама.
Поставя се парче тесто, отгоре му - колелце салам.
Отгоре се прихлупва пак с тесто.
С нож се правят разрези от края към вътрешността, така че да се получат няколко триъгълника от кръга. Виж снимката.
Всеки триъгълник се завърта навътре.
Подреждат се в намазнена тава, мажат се с разбит жълтък и се поръсват с ленено семе, сусам, кимион, или по желание.
На всяка детелина се слага парче масло и се слагат да се пекат.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Щом се зачервят, се изваждат.
Покриват се с кърпа, оставят се за 5 минути, след което се поднасят.
На здраве