Вкусни и меки като дунапрен кифлички! Просто трябва да ги опитате, защото иначе няма да знаете какво изпускате! Ето необходимите продукти за тези Превкусни кифлички-гъсенички :
Превкусни кифлички-гъсенички
Продукти:
1 кг брашно + -
1,5 кубче прясна мая
2,5 чаени лъжички сол
1 чаена чаша захар
200 мл топла вода
200 мл топло прясно мляко
250 мл олио
2 яйца
1 яйце + малко олио.
* Ако слагате пълнеж, намалете количеството сол на 2 чаени лъжички или 1,5.
Малко масло или маргарин за намазване на кифличките преди края
Начин на приготвяне:
Сложете млякото и водата в купа, след което разтворете маята вътре. Добавете сол, захар, олио и яйца, разбийте и омесете тестото, като постепенно добавяте брашното. Полученото тесто трябва да е гладко и гладко, и да не лепне по ръцете. Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Може да го сложите във фурната на 50 градуса, за да втаса по-бързо.
След това премесете тестото и го разделете на по-малки топчета с големината на по-голям орех. Ако желаете, можете да направите и по-големи кифлички.
Всяка топка се разтяга и се нарязва на 5-6 ленти, но не до края (виж снимката).
Завийте кифличките хлабаво и без много натиск, като започнете от неизрязания край (където се слага плънката, ако използвате такава) и получавате формата на гъсеница.
Това се повтаря с всички топки тесто.
Подредете кифличките върху тава, застлана с хартия за печене. Оставете да втасат отново, след което намажете с разбито с малко олио яйце.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато добият приятен цвят, около 30-40 минути.
Малко преди края намажете с масло или маргарин, след което върнете във фурната за още 4-5 минути.
Да ви е сладко!