Предлагаме ви рецептата за изключително вкусни кифлички със сочна плънка . Тестото се приготвя нормално, като втасва, а самите кифлички се пълнят с две плънки. Втората плънка, която тук е от шунка и кашкавал, можете да я промените по ваш вкус. Първата плънка остава същата, както и съставките за приготвяне на тестото. Нарекохме ги Кифлички-невидимки , защото са толкова вкусни, че още щом ги сложиш на масата, се изяждат на мига! Ето как да си приготвите и вие невидимите кифлички :
Кифлички-невидимки
Продукти:
За плънка №2:
200 г шунка
200 г кашкавал
За плънка №1:
3 жълтъка
2 супени лъжици брашно
1 кофичка заквасена сметана (180 г)
1 пакет масло или маргарин (250 г)
За тестото:
1 кг брашно
2 чаши кисело мляко (от 180 г)
1/2 чаша олио
1 чаша прясно мляко
1 кубче прясна мая (40 г)
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Маята се разтваря в топло прясно мляко заедно с лъжица захар и малко брашно.
Измерва се със същата чаша, като за тази рецепта се използва кофичка кисело мляко от 180 гр. или чаша от 200 мл. Всички съставки трябва да са със стайна температура, а не студени. И така, извадете малко киселото мляко от хладилника, за да се стопли, за да не "пресичате" ферментацията на маята.
Когато маята се активира, добавете към нея киселото мляко и олиото, след което постепенно започнете да добавяте брашното, към което сте добавили една чаена лъжичка сол и една торбичка бакпулвер. Разбъркайте първо с лъжица, а след това на ръка.
Когато получите хубаво, гладко и нелепнещо тесто, покрийте го със стреч фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. След като втаса тестото се разделя на 4 равни части.
През това време направете първата плънка. Оставете маслото на стайна температура да омекне, след което го разбийте с миксер. Започнете да добавяте жълтъците един по един при непрекъснато бъркане, след което добавете заквасената сметана и две супени лъжици брашно.
Трябва да се получи хубава гладка смес. От всяка четвъртинка тестото оформете топка, след което с помощта на точилка разточете кора. Старайте се да оформите кората с правоъгълна форма, за да може по-лесно да се навие на руло.
Покрийте всяка от четирите кори с първата плънка по цялата повърхност, а върху нея поръсете настъргана шунка и настърган кашкавал. Ако желаете, вместо шунка и кашкавал може да добавите сиренее или спанак или нещо по ваш вкус.
Внимателно навийте тестото на руло. Нарежете парчета с дължина 10 см. Повторете процедурата с останалото тесто. Малките кифлички се нареждат в покрита с хартия за печене тава. Отгоре може да ги намажете с яйце и да ги поръсите със сусам или семена по избор.
Оставете ги да втасат още 15 минути на топло преди да се изпекат, след което ги сложете в добре загрята фурна на 180-200 градуса и ги запечете до приятен загар.