30 гр. прясна мая
200 мл хладко прясно мляко
50 мл олио
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
3 супени лъжици инстантно картофено пюре (на люспички)
450-500 гр. брашно
50 мл газирана вода
1 яйце за намазване
Пухкавички и меки като душица!
Пюрето на прах се поставя в тестото директно от опаковката (без да се приготвя).
В хладкото мляко се разтварят маята, захарта и малко брашно, и се оставя да шупне.
След това се замесва по-меко тесто с останалите съставки като се добавят газираната вода, олиото, солта, пюрето на прах, брашното.
Тестото се омесва много хубаво, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса 30 минути.
След това внимателно се премесва и се разделя на 20-25 топки.
Всяка топка се разточва на малка продълговата кора, разрязва се от горната страна като на снимката и се оформя подкова.
Кифличките се редят в намазнена тава, намазват се с разбито яйце и се пекат на 200 градуса около 20 минути.