Ако не обичате да ставате рано, за да месите кифлички за закуска, това е идеалната рецепта за вас! Може да приготвите всичко от вечерта или предния ден и на сутринта просто да опечете кифличките!
В топлата вода разтворете маята в продължение на 10 минути, докато се запени и шупне.
В топлото мляко добавете сместа с маята, захарта, растителното масло, бакпулвера, солта, яйцето и брашното. Разбъркайте добре. Постепенно добавете брашното. Замесете тесто. Сложете тестото в намазнена купа и го обърнете няколко пъти там, така че да е равномерно покрито с мазнината. Покрийте с кърпа или фолио и го оставете на топло място, докато увеличи обема си 2 пъти.
Докато тестото втасва, пригответе карамела. За целта загрейте захарта и маслото в съд на огъня, докато се разтопят.
Свалете съда от огъня, добавете меда и разбъркайте.
Разстелете карамела в две тавички с размер около 20х30 см или една голяма тава със страни 35х40 см. Поръсете отгоре едро нарязаните орехи. Оставете да изстине.
Пригответе плънката: смесете захарта с какаото. Кифличките стават много сладки от карамел, така че може да използвате и по-малко захар.
Когато тестото втаса, извадете го от купата на масата, намазана с олио. Разточете на голям правоъгълник около 70х43 см. Намажете го с меко масло и поръсете със захар и какао. Навийте го на руло откъм дългата страна, защипете добре краищата и го нарежете на филийки с дебелина около 3 сантиметра.
Разпределете кифличките върху тавата (тавите) с охладения карамел на малко разстояние една от друга. Намажете стените на тавата с малко масло. Намажете кифличките с мазнина или ги покрийте с фолио, и сложете в хладилника за най-малко 12 часа, но не повече от 48 часа.
На сутринта извадете кифличките от хладилника. Трябва да са втасали и на студено, но ги оставете да втасат още малко на топло за около половин час. След това ги пъхнете във фурната.
Пекат се в предварително загрята на 180 ° С фурна за 30-35 минути, докато се надуят добре и се зачервят.
Веднага обърнете тавата върху чиния за сервиране или хартия за печене и оставете за няколко минути, докато карамелът полепне добре по рулцата.
Насладете се на прекрасния им вкус заедно с любимите хора! От това количество излизат 20-28 кифлички в зависимост от това как сте разточили тестото.