За тестото:
2 ч.л. суха мая (7 гр.)
¾ чаша (150 мл) прясно мляко, затоплено
½ чаша (50 гр.) пудра захар
3 ½ чаши (500 гр.) брашно
¾ чаша (170 гр.) масло, размекнато
щипка сол
За плънката:
1 ¼ ч.ч. (140 гр.) пудра захар
200 мл. вода, гореща
1 ¾ чаша (250 гр.) маково семе, смляно
1 ½ ч.л. сушена лимонова кора
½ ч.л. екстракт ванилия
1 яйце
Смесете маята, топлото мляко и захарта в купа. В голяма купа сложете брашното, солта и маслото. Излейте вътре сместа с маята. С ръце или миксер омесете продуктите, след което месете на ръка, докато се оформи топка тесто. Тестото се меси, докато престане да лепне. Трябва да е гладко и еластично. Ако тестото ви се струва плътно, добавете още малко мляко – започнете с 1 с.л. и ако не е достатъчно, добавете още. Готовото тесто поставете в куп, покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да втасва на топло за около 1 час, или докато удвои обема си.
Междувременно пригответе плънката от мак:
Смелете маковото семе. Смесете захарта с горещата вода и бъркайте, докато захарта се разтопи. След това объркайте вътре смляното маково семе, лимоновата кора и ванилията.
Загрейте фурната на 175 °C и покрийте тавичка с хартия за печене. Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот. С остър нож го разделете на 4 еднакви части. Вземете първата част от тестото и я разточете на кръг. Трябва да е около 25 см. В диаметър. Нарежете кръга на 8 еднакви триъгълника. Сложете по 2 ч.л. от плънката в широката част на всеки триъгълник, след което завийте на кифличка към центъра на кръга. Прищипете краищата, за да се запечатат добре. Оставете кифличките да втасват още 10-15 минути, след това ги прехвърлете върху приготвената тавичка. Леко разбийте яйцето и намажете всяка кифличка. Печете на 175 °C за около 16 минути (докато кифличките се зачервят приятно).
След това повторете процедурата с останалото тесто.