400 гр. масло
200 гр. сметана
100 гр. прясна мая
3 яйца (2 за тестото, 1 - за намазване)
5 брашно
2 пакетчета ванилова захар
2/3 ч.л. сол
За плънката:
сладко по избор
орехи
3 с.л. кафява захар
Извадете маслото от хладилника около 30 минути преди да започнете, то трябва да е меко. Натрошете маята в заквасената сметана, разбъркайте - маята трябва да е напълно разтворена. Добавете мекото масло и леко разбитото яйце.
Изсипете ваниловата захар. Пресейте брашното със солта. Първо добавете в сместа около 4 чаши от него и започнете да месите тестото. След това постепенно добавете останалото брашно. Тестото трябва да е меко. Няма нужда дълго да се меси, само около 3 минути, докато стане гладко. Разделете тестото на 6-8 части и сложете във фризера за 30 минути. Получава се голямо количество тесто, така че може да разделите продуктите наполовина.
За плънката изберете по-гъсто сладко или мармалад, за да не се разтича. Ядките счукайте на едро или сложете цели. Щом мине половин час, извадете купата с тестото от фризера в хладилника, вземете парче от тестото и го разточете на кръг с дебелина около 3-4 мм. Нарежете на 12 триъгълника. В широката част на всеки сложете по малко сладко, парченце ядка и навийте кифличката.
Вземете всяка кифличка, потопете горната й страна в яйце, а след това - в кафява захар. Подредете г на разстояние върху хартия за печене в подходяща тава. По време на печене те значително увеличават размера си. Печете на 200 градуса за около 12-15 минути.
Голямото предимство на тази рецепта е, че може да замразите приготвените кифлички и да ги изпечете по-късно. Може да ги пъхнете във фурната директно от фризера, само трябва да се увеличи времето за печене с пет минути. Ако кифлите са по-големи, оставете ги малко да се размразят преди печене.
Тестото е подходящото още за пайове и всякакви тестени изделия.