за тестото:
500 мл кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
250 г сирене, натрошено
1 ч. ч. спанак, нарязан на ситно
2-3 с. л. маслини, нарязани
1 ч. ч. олио
3 ч. ч. брашно
за айряна:
500 мл кисело мляко
3-5 стръка мента или ½ връзка магданоз
500 мл вода
1 щипка сол
лед
Млякото се разбърква със содата и се оставя да шупне. Добавят се сиренето, олиото, маслините и спанакът. Постепенно се слага брашното, като се разбърква с лъжица. Омесва се лепкаво тесто.
С лъжица се гребва от тестото и се капва на разстояние върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 20 мин. във фурна, загрята до 190° С, или докато се зачервят.
За айряна млякото се пасира с нарязаните листа от мента. Добавят се водата и солта. Поднася се с лед.