За тестото:
500 гр. брашно
250 мл прясно мляко
125 гр. масло или маргарин
1/2 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка захар
1 яйце
1 чаена лъжичка сол
За плънката:
3 полусварени кренвирши (или наденички)
200 гр. извара или сирене
1 чаена лъжичка заквасена сметана
1 чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка чубрица
щипка риган
1 яйце
сусам, кимион, сол - на вкус
В съд смесете захарта, маята, малко мляко, 1 чаена лъжичка брашно и добре разбъркайте. Оставете да втаса.
Замесете тесто от всички съставки и втасалата смес с маята.
Маслото трябва да бъде на стайна температура. Месете, докато тестото започне да се отделя от стените на съда, в който месите. Оставете го да втасва, докато удвои обема си.
За плънката смесете всички съставки, а кренвиршите нарежете на малки парчета.
Премесете втасалото тесто и разточете кора с дебелина около 0.5 см. След това с чаша или формичка изрежете еднакви кръгове. В средата на всяко кръгче поставете от плънката и парче кренвирш отгоре. Завийте леко кренвирша с тестото отстрани. Поставете кръгчето с плънката върху 4 други кръгчета (без плънка), като ги оформяте като венчелистче на цвете.
Намажете форма за мъфини с масло и поставете вътре оформените цветя. Намажете с яйце и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато се зачервят приятно.