1 голяма ябълка Златна превъзходна
зехтин
1 червен картоф
1/2 глава кромид лук (нарязана на полумесеци)
1 чаша смляна сурова наденица (пилешка)
3 скилидки чесън, счукан
2 с.л. сушени домати, нарязани на ситно
3/4 чаша сметана за готвене
5 яйца
2 с.л. къри на прах
Сол и черен пипер на вкус
1 форма за пай с диаметър 22 см или няколко мини-формички за пай с диаметър 6-7 см
1/2 чаша сирене Бри (без кората и нарязано на кубчета)
Загрейте фурната на 190 градуса. Махнете семето на ябълката, след това разрежете на половинки и после – на тънки резени. Поръсете парченцата с малко зехтин, сол и черен пипер и ги поставете в малък съд за печене. Покрийте с капак или фолио. Разрежете картофа на кубчета и сложете в малка тенджерка с подсолена вода. Оставете да заври на умерен огън, след това да поври 10-тина минути. Сложете ябълката във фурната и оставете да се запече за 15-тина минути.
Сложете резените лук в тиган на умерен огън и поръсете с малко зехтин. Оставете да се запържат, бъркайти, докато лукът започне да сменя цвета си (5 минути). Намалете котлона и продължете задушаването на лука, докато стане с приятен златисто-кафяв цвят – още 8-10 минути. Извадете от тигана и прехвърлете в купа. Оставете да изстине.
В същия тиган сложете месото и запържете до готовност. Прехвърлете в купата с лука. Извадете готовите ябълки от фурната и махнете сварените картофи от котлона. Прехвърлете и тези продукти в купата при лука и месото. Добавете чесъна, доматите и сметаната и объркайте добре всичко.
В отделна купа счупете яйцата, разбийте, след това излейте при сместа. Добавете кърито, малко сол и черен пипер. Объркайте внимателно, докато всичко се смеси добре. Разпределете сместа в приготвените формички. Поръсете с кубчетата Бри (по 1 кубче на порция, ако правите мини-пайчета).
Сложете в загрятата фурна и оставете да се запекат за 20-тина минути.