Брашното се пресява през сито над дълбока купа. Маята се разтваря в 100мл топло мляко, заедно с 1с.л. захар. Разбърква се добре, за да се разтвори. В средата на брашното се прави кладенче. Там се чуква 1 яйце и белтъка от второто яйце. Добавя се 1ч.л. сол и 2с.л. олио. Налива се разтворената мая. Постепенно се забърква тесто, като се добавя течността. Тестото се оформя на топка. Покрива се с кърпа и се оставя да си почине. През това време се подготвя плънката. Празът се измива, почиства и реже на ситно. Сиренето се натрошава. Копърът се нарязва много на ситно. В тиган се слагат 40г краве масло. Добавят се продуктите за плънка. Съдът се поставя на загрят котлон. Плънката се задушава за 10- 15 минути, след което се оттегля. Тестото се разделя на 2 топки като едната е малко по- голяма от другата. Всяка топка се измесва на плот, който е предварително намазан с малко краве масло. Маже се тавата за печене с краве масло. Разстила се по- голямата топка. В края се издърпва тесто, за да се изкачи по околния ръб. Върху нея се разпределя плънката. Отгоре се разпределя по- малката топка. По края се прихлупва тестото, за да не излезе плънката. Отгоре се маже жълтък. Може да се направи украса по желание. Пече се на умерена фурна 40 минути. Когато се извади от фурната, се маже горната кора с краве масло. След това се покрива с кърпи и се оставя за 20- 30 минути. Непосредствено преди сервиране се реже на триъгълници. Комбинира се добре както с чаша топло мляко или чай, така и с ароматно вино.
Киш с праз, сирене и яйца
22 Декември 2011
17686
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари