Ето какво ни казаха за Балканите: не можете да избягате от храната. Балканските страни имат дълга история и в много отношения се обединяват в едно царство или територия.
Това влияние означава, че дори когато преминете от Хърватия към Черна гора или от Босна и Херцеговина до Сърбия, менютата на местните ресторанти изглеждат доста сходни, но определено много вкусни. Съществуват вариации, а страничните ястия или подправки може леко да се променят, но основните храни на Балканите остават същите. foodpanda подбра тези, който са най-предпочитани и биха ви накарали да се върнете отново.
Ćevapi – малки, продълговати, приготвени от комбинация от говеждо месо, агнешко, свинско или телешко месо, кебапчета. Ключът е добавянето на сода за хляб към месото, което ги оставя светли и ефирни.
Хляб - Хлябът е важен компонент на балканската кухня. Сервира се на всяко хранене. Типични са добре овкусените с различни подправки хлябове.
Плескавица - типично сръбско ястие. Това са плоски, кръгли дискове, направени от смес от говеждо, телешко, агнешко или свинско месо (отново, в зависимост от местоположението ви).
Обикновено месо и риба на скара - Балканите обичат скара с месо и риба и обикновено има винаги просто печено месно или рибно ястие във всяко меню, поднесени с ориз или картофи.
Шопска салата - Символ на България, но популярна и в другите балкански страни. Прилича на сръбска салата, но разликата е, че в българската има и сирене. Гирос - най-популярното бързо хранене в Гърция. Това е гръцкият еквивалент на дюнера.