Най-вкусното и “правилно” Тирамису може да се опита само в Италия. Така казват италианците.
Класическа рецепта за Тирамису : Италианското изкушение по света!
Съставки:
500 грама сирене “Маскарпоне”,
4 яйца,
пудра захар – 5 супени лъжици,
300 мл студено силно еспресо,
1 чаша сладко вино “Марсала”,
200 грама бишкоти,
Какао на прах за поръсване или горчив тъмен шоколад.
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците до много твърда пяна. В края на разбиването добавете малко пудра захар. От плътността на разбитите белтъци ще зависи качеството на крема.
Разбийте жълтъците със захар до побеляване. Добавете “Маскарпоне”-то и разбъркайте добре (най-удобно е с голяма вилица). Добавете белтъците към крема и разбъркайте внимателно. Студеното еспресо смесете с алкохола. Всяка бишкота потапяйте в продължение на 5 секунди в кафето, а след това я поставяйте във форма.
Върху първия ред бишкоти изсипете половината крем. Покрийте с втори ред бишкоти, напоени с кафе. Изсипете останалия крем.
Ако искате да получите особено фин десерт, украсете повърхността със сладкарски крем с малки конуси близо един до друг. След това поръсете с какао на прах!
Поставете Тирамисуто за 5-6 часа в хладилник. За този период кремът трябва да стегне. Маскарпонето може да се замени с гъста сметана, но неповторимият вкус на този десерт се получава единствено с оригиналното италианско сирене.
Десертът не трябва да бъде кисел. Можете да използвате „Амарето“ бадемови бисквити. Ако не можете да намерите вино “Марсала”, използвайте 3-4 супени лъжици коняк, ром или портокалов ликьор и 1-2 супени лъжици есенция от кафе и есенция от бадем.
Обикновено преди сервиране се настъргва равномерно черен студен шоколад директно върху крема. Какаото не изглежда толкова добре, но ако решите да поръсите с какао, го направете с помощта на сито. Оригиналното Тирамису се яде с лъжица!
И моля, не добавяйте никакви плодове!