Търсите перфектната рецепта за торта, която е проста, но впечатляваща? Тази класическа лимонова торта е чудесен избор, когато приемате гости или просто искате да се насладите на вкусен десерт с чай. Леко тръпчивият лимонов вкус и влажната текстура гарантират, че тази торта ще стане любима на вашето семейство.
Предлагаме ви да си запишете необходимите продукти и когато имате специален повод, непременно я пригответе:
Снимка: YouTube
Класическа лимонова торта
Продукти:
За тортата:
- 1½ чаши захар
- 2 супени лъжици лимонова кора
- 2½ чаши брашно (универсално)
- 1 супена лъжица бакпулвер
- ½ чаена лъжичка сол
- 4 яйца
- ⅔ чаша рапично масло
- ⅓ чаша мътеница
- 2 супени лъжици ванилов екстракт
- ¼ чаша лимонов сок (прецеден)
За глазурата:
- 1 чаша пудра захар (пресята)
- 2 супени лъжици лимонов сок (прецеден)
Приготвяне:
Загрейте фурната на 175°C.
Напръскайте форма за печене (23 × 13 см) с масло.
Пригответе всички съставки на стайна температура.
Приготвяне на тестото:
В голяма купа разтрийте с ръце захарта с лимоновата кора – това ще помогне на етеричните масла да се отделят.
Смесете брашното, бакпулвера и солта.
В друга купа разбийте заедно яйцата, олиото, мътеницата и ванилията.
Комбинирайте сухи и течни съставки, разбъркайте само докато се образува гладка маса.
Разбърква се с лимонов сок.
Печене:
Изсипете тестото в подготвената тава.
Печете 60-70 минути или докато дървена кирка, поставена в центъра на тортата, излезе чиста.
Проверете тортата за готовност 10 минути преди края на печенето.
Приготвяне и декориране с глазурата:
Смесете пудрата захар с лимоновия сок.
Отделете ¼ от глазурата.
Смесете 1 супена лъжица вода в останалата глазура и загрейте в микровълновата за 30 секунди.
Покрийте още горещия сладкиш с топла глазура.
Оставете тортата да се охлади във формата за 10 минути.
Извадете от формата и залейте със заделената глазура.
Оставете да се охлади напълно.
Снимка: YouTube
Съвети
- Всички съставки трябва да са със стайна температура.
- Настържете само жълтата част на лимоновата кора, избягвайте бялата.
- Ако нямате мътеница, можете да я замените с кисело мляко (1/3 чаша мляко, смесено с 1 чаена лъжичка лимонов сок)
- Тортата може да се съхранява в херметически затворен съд до 5 дни.
- Може да се замразява до 3 месеца (без глазурата)
Тази лимонова торта е чудесен избор както за ежедневието, така и за празничен повод.