Класическа лимонова торта - рецепта за шестица, а от неземния аромат ти се завива свят!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Класическа лимонова торта - рецепта за шестица, а от неземния аромат ти се завива свят!
Класическа лимонова торта - рецепта за шестица, а от неземния аромат ти се завива свят!
1344
Източник: За Жената
Класическа лимонова торта - рецепта за шестица, а от неземния аромат ти се завива свят!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Търсите перфектната рецепта за торта, която е проста, но впечатляваща? Тази класическа лимонова торта  е чудесен избор, когато приемате гости или просто искате да се насладите на вкусен десерт с чай. Леко тръпчивият лимонов вкус и влажната текстура гарантират, че тази торта ще стане любима на вашето семейство.

Предлагаме ви да си запишете необходимите продукти и когато имате специален повод, непременно я пригответе:

lemon cake

Снимка: YouTube

Класическа лимонова торта

Продукти:

За тортата:

  • 1½ чаши захар
  • 2 супени лъжици лимонова кора
  • 2½ чаши брашно (универсално)
  • 1 супена лъжица бакпулвер
  • ½ чаена лъжичка сол
  • 4 яйца
  • ⅔ чаша рапично масло
  • ⅓ чаша мътеница
  • 2 супени лъжици ванилов екстракт
  • ¼ чаша лимонов сок (прецеден)

За глазурата:

  • 1 чаша пудра захар (пресята)
  • 2 супени лъжици лимонов сок (прецеден)

Приготвяне:

Загрейте фурната на 175°C.

Напръскайте форма за печене (23 × 13 см) с масло.

Пригответе всички съставки на стайна температура.

Приготвяне на тестото:

В голяма купа разтрийте с ръце захарта с лимоновата кора – това ще помогне на етеричните масла да се отделят.

Смесете брашното, бакпулвера и солта.

В друга купа разбийте заедно яйцата, олиото, мътеницата и ванилията.

Комбинирайте сухи и течни съставки, разбъркайте само докато се образува гладка маса.

Разбърква се с лимонов сок.

Печене:

Изсипете тестото в подготвената тава.

Печете 60-70 минути или докато дървена кирка, поставена в центъра на тортата, излезе чиста.

Проверете тортата за готовност 10 минути преди края на печенето.

Приготвяне и декориране с глазурата:

Смесете пудрата захар с лимоновия сок.

Отделете ¼ от глазурата.

Смесете 1 супена лъжица вода в останалата глазура и загрейте в микровълновата за 30 секунди.

Покрийте още горещия сладкиш с топла глазура.

Оставете тортата да се охлади във формата за 10 минути.

Извадете от формата и залейте със заделената глазура.

Оставете да се охлади напълно.

класически лимонов кекс

Снимка: YouTube

Съвети

  • Всички съставки трябва да са със стайна температура.
  • Настържете само жълтата част на лимоновата кора, избягвайте бялата.
  • Ако нямате мътеница, можете да я замените с кисело мляко (1/3 чаша мляко, смесено с 1 чаена лъжичка лимонов сок)
  • Тортата може да се съхранява в херметически затворен съд до 5 дни.
  • Може да се замразява до 3 месеца (без глазурата)

Тази лимонова торта е чудесен избор както за ежедневието, така и за празничен повод.

Нейният освежаващ вкус и лесният процес на приготвяне гарантират, че ще се превърне в една от любимите ви рецепти!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft