Популярната класическа торта с мед може да бъде изненадващо различна: с ядки, кондензирано мляко, масло, кремче ... Днес ви предлагаме 5 любими рецепти за всеки вкус!
Медена торта със заквасена сметана и ядки
[
Състав на тестото
3 яйца
1 пакет захар
1 супена лъжица мед
1 ч.л. сода
2 брашно
Състав на крема
500 г заквасена сметана със съдържание на мазнини 30%
2 жълтъка
1 кг захар
150 г масло
Съставки за декорация
500 грама орехи
подготовка
Пригответе тестото. Разбийте яйцата със захарта и меда. Добавете пресятото брашно, содата, разбъркайте. Разделете тестото на 4 части, печете блатовете на 180 градуса.
Направете крем. Разбийте омекналото масло със захарта до пухкавост. Добавете заквасена сметана и разбийте отново.
Намажете блатовете с крем, наредете тортата. Намажете горната и страничната част на продукта с останалия крем. Поръсете с натрошените ядки
Медена торта с варено кондензирано мляко
Състав на тесто
2 яйца
2 с.л. л. мед
1 ч.л. бакпулвер
100 г масло
160 г захар за глазура
450 г брашно
Състав на крема
200 г масло
300 варено кондензирано мляко
подготовка
Разбийте леко яйцата. Отделно разбийте омекотеното масло със захарта за глазура. Комбинирайте двете маси, добавете мед и брашно с бакпулвер. Омесете тестото, разделете го на 6 части, всяка от които се разточва на тънък блат. Печете блатовете на 200 градуса: по 5 минути всяка.
С помощта на широка, плоска чиния коригирайте блатовете, за да се поберат.
Разбийте омекотеното масло с кондензирано мляко. Намажете питките със сметана, поръсете с трохи. Оставете в хладилника за 5-6 часа.
Шоколадова медена със заквасена сметана
Състав на тесто
250–270 г брашно
50 г масло
35 г какао на прах
75 г мед
100 г захар
2 яйца
70 мл лимонов сок
0,5 ч.л. сода
Състав на сиропа
50 мл вода
1 ч.л. коняк или ром
25 г захар
Състав на крема
500 г заквасена сметана със съдържание на мазнини 30%
200 г захар за глазура
1 ванилия
подготовка
Комбинирайте мед, захар и масло в една купа. При непрекъснато бъркане загрейте масата, докато захарта се разтвори напълно. Разбийте отделно яйцата с размах, добавете към маслената смес, изсипете лимоновия сок. Смесете брашното със сода и какао, добавете към течната смес. Замесете тестото при енергично разбъркване, след което прехвърлете в купа, поръсена с брашно, покрийте с фолио и оставете да изстине.
Разделете тестото на 6 парчета, всяко от които се разточва на тънък слой. Печете на 200 градуса за 5 минути всяка. С помощта на широка, плоска чиния коригирайте блатовете, за да се поберат. Изрежете трохите.
В малка купа смесете съставките за сиропа. При непрекъснато бъркане разтворете захарта.
За крема разбийте заквасена сметана с пудра захар и ванилия. Накиснете тортата със сироп, намажете с крем. Намажете горната част с останалия крем и страните на тортата, поръсете със стърготини. Поставете тортата в хладилника за една нощ.
Медена торта с крем
Състав на тестото
2 яйца
500гр захар
100 г масло
2 с.л. л. мед
1 кг брашно
1 ч.л. сода
Състав на крема
1л прясно мляко
400 г кондензирано мляко
2 яйца
2 с.л. брашно
300 г масло
подготовка
Комбинирайте яйца, мед, захар и масло в купа. Поставете на водна баня. При непрекъснато разбъркване се постига пълно разтваряне на захарта. Добавете брашното, пресято със сода. Омесете тестото, разделете го на 8-10 части, всяка от които се разточва на тънък слой.
Печете тортите на 180 градуса, докато покафенеят, охладете.
За сметаната смесете брашното с млякото, при непрекъснато бъркане доведете до кипене. Разбийте маслото с кондензирано мляко. Към маслената смес добавете кремът и продължете да разбивате.
Останалите блатове намажете с крем, съберете тортата. Намажете страните и горната част на продукта със сметана
Медена торта със заквасена сметана, ядки и сини сливи
Състав на тесто
3 яйца
0,5 кг захар
3 супени лъжици мед
1 ч.л. сода
2 кг брашно
Състав за импрегниране
100 мл вряла вода
1 чаена торбичка
2 ч.л. захар
Съставки за крем и топинг
400 г заквасена сметана със съдържание на мазнини 30%
100 г сини сливи
0,5 стек орехи
2-3 с.л. л. захар
подготовка
Сгответе тестото. Разбийте яйцата със захарта и меда. Добавете пресятото брашно, содата, разбъркайте. Разделете тестото на 6 части, печете блатовете на 180 градуса.
Изсипете във вряла вода пакетче чай, добавете захар. Оставете импрегнацията да изстине. Накиснете сините сливи в малко количество гореща вода.
За сметана разбийте заквасената сметана със захарта. Съберете тортата: накиснете блатовете с напарката от чай намажете с крем. Между слоевете лежат накиснати сини сливи. Намажете страните и горната част на тортата с останалия крем. Поръсете с подготвени натрошените ядки
Имате ли любима рецепта за торта с мед? Чакаме коментари!