Паста Примавера. Нейното име напомня за 80-те години на миналия век, новата кухня и добре познатите имена клишета.
Защо паста Примавера се възроди? Защото, независимо от всички шеги, тя е била и си остава едно истинско добро ястие. Всеки от нас, който се е хранил по скъпите ресторанти в края на 70-те или по абсолютно всички ресторанти през 80-те, със сигурност е пробвал този вид паста поне веднъж в живота си. На времето аз ядях такава паста доста често. Моята майка я е яла в края на 70-те години и толкова много и е харесала, че се е научила да я приготвя вкъщи.
Поради някаква причина, моята майка е приготвяла паста Примавера със фиде, което е по-лекия вариант на спагетите и става за секунди. Фидето има доста мек вкус и същевремено улекотява вкуса на сметаната и сиренето. Но фидето става на топка за минути, така че не го приготвяйте преди соса да е готов и не чакайте да го сервирате прекалено дълго.
Фидето, наричано още и капелини, е лесно достъпно в повечето супермаркети. Дали може да използвате обикновени спагети? Да, разбира се! В крайна сметка в оригиналната рецепта са използвали именно спагети.
Продукти:
1/4 кг. фиде или спагети
връзка броколи (около 1 чаена чаша)
1 малка тиквичка (нарязана на кубчета)
4 аспержи
1/2 чаша грах (замразен или пресен)
3 смляни скилидки чесън
3 домата за паста, нарязани на кубчета
12 накъсани листа босилек
4 с.л. масло
1/4 пилешки бульон (използвайте заленчуков бульон за вегетарианския вариант)
1/2 чаша сметана за готвене
1/2 чаша настърган пармезан
Сол
Начин на приготвяне:
Сложете голяма тенджера с вода на котлона и я оставете да заври. Добавете сол. Водата трябва да стане солена. Напълнете голям съд със студена вода. Сварете броколите за 1 минута. Добавете аспержите и варете още една минута. Добавете граха и варете още 30 секунди. Извадете всички зеленчуци и ги сложете в съда със студената вода. Когато зеленчуците се изстудят ги прецедете с цедка.
Ако желаете можете да сварите пастата в същата вода, в която сте сварили зеленчуците, или пък да сложите нова вода и да ги сварите в нея. Аз използвам водата от зеленчуците.
Сложете маслото в голям тиган на котлон със средна температура и го оставете да се разтопи. Когато маслото се загрее, добавете чесъна и тиквичките и ги пържете около 1 минута. Добавете доматите на кубчета и пържете за още 2 минути, като бъркате постоянно.
Добавете пилешкия или зеленчуковия бульон и увеличете котлона, за да заври. Добавете сметаната и сварените зеленчуци. Разбъркайте добре. Намелете котлона докато пилешко-сметановия бульон започне бавно да се вари, но без да кипи.
Добавете пармезана и разбъркайте добре. Соса трябва да бъде гъст, но не прекалено. Ако е прекалено гъст добавете още малко пилешки бульон, сметана или вода.
Сварете пастата. Ако правите спагети трябва да започнете да ги варите преди да изпържите чесъна и тиквичките. Спагетите се варят от 8 до 12 минути, а фидето се приготвя само 1-2 минути.
След като приготвите пастата веднага я прехвърлете в соса и я разбъркайте добре. Добавете босилека и осолете, ако е необходимо. Сложете няколко зърна черен пипер и сервирайте веднага. Ястието се комбинира перфектно със сухо бяло вино.