500 гр. брашно
1 с.л. качествен зехтин
2,5 гр. прясна мая (разделяйки кубче от 25 гр. на 5 равни части и ще получите парченца от по 5 гр.)
250 мл. хладка вода
5 гр. сол (1 ч.л.)
300 гр. моцарела (нарязана и отцедена)
гъст дометен сок/пюре (без други добавки)
листа пресен босилек (измити и подсушени)
малко зехтин
От продуктите за тестото се приготвя гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса за около 2-3 часа (тестото не увеличава много обема си, но на пипане е много еластично. Ако приготвите по-голямо количество тесто, може да го съхранявате до ден-два в хладилник).
Фурната се включва на 250°C, в нея се слага малък съд с вода и се оставете във фурната, докато тя загрява. От тестото се оформя тънка кора (около 1/2 см), поставя се в намазана със зехтин тава.
Повърхността на тестото се намазва с лек пласт гъст доматен сок (сокът не трябва да е много, т.к. тестото ще остане воднисто при печенето).
Върху доматения сок се разпределя моцарелата, като по края на пицата се оставя около 1 см. непокрито място, и се поръсва със зехтин на тънка струйка.
Водата се вади от фурната и пицата се слага за около 12-15 минути (във вентилирана фурна - по средата). Изважда се, когато е почти готова, и бързо се добавят листа пресен босилек, след което се връща във фурната за още 2-3 минути.
Любопитно: Кралицата на Италия Маргарита Савойска (Margherita of Savoy, 1851-1926) и съпругът и, Крал Умберто били на пътуване в Неапол в края на 18 век, където готвача Рафаеле Еспозито им приготвил три специални пици в ресторанта си. Те най-много харесали тази с моцарела, домати и босилек, съзнателно имитираща цветовете на Италианското знаме. Готвачът, разбира се, я кръстил на кралица
Маргарита.