Класическата паста Болонезе с доматен сос и кайма е легенда на италианската кухня, обичана от хората по целия свят.
Ще споделим рецептата за това популярно ястие и ще разкажем за тайните на ароматната му привлекателност.
Сосът Болонезе, разбира се, не е най-бързият за правене. Но повярвайте ми, струва си времето да се насладите на несравнимия ме вкус!
Домашна паста "Болонезе"
СЪСТАВКИТЕ
- 400 г кайма
- 150 г бекон
- 1 лук
- 1 морков
- 2 стръка целина
- 3 скилидки чесън
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 500-600 г домати, може и от консерва
- 0,5 с.л.
ПОДГОТОВКА
Да започнем с направата на соса. Традиционната рецепта за сос болонезе (италиански: Ragu alla bolognese) включва само смляно говеждо месо, но можете да използвате смес от говеждо и свинско месо или да добавите малко бекон за вкус.
Доматеното пюре може да използвате готово или да залеете домати с вряла вода, обелете ги и пасирайте с пасатор.
Първо нарежете бекона, лука и чесъна. Запържете до омекване на лука.
Нарязваме стеблата целина и морковите на малки кубчета. Прибавете ги в тигана към лука.
Запържете за няколко минути всички заедно.
Сега сложете каймата в тигана. Разбъркайте го добре с шпатула и смесете със зеленчуци. Добавете сол и смлян черен пипер на вкус. Може да добавите и люти чушки. У нас друго ястие с макаронени изделия и кайма заема специално място, а именно тестени изделия в стил флот. Както всяко популярно ястие, вкусната флотска паста има своите тайни, които „Толкова лесно!” С готовност споделят с читателите.
Запържете каймата без капак, докато заври.
След това добавете малко доматено пюре, за да неутрализира киселината му.
Следващата стъпка се налива виното и се посолява каймата, като се разбърква, докато напълно се изпари. В ястието не е останал алкохол, а изискан аромат на червено вино.
Изсипете доматено пюре, добавете пресен или сушен босилек. Разбъркайте, и оставете соса на тих огън за поне 40 минути, за предпочитане 2 часа (точно това правят италианците).
През това време зеленчуците на практика се разтварят, а сосът придобива онзи ярък и богат вкус, който го обичаме толкова много.
Междувременно започваме да приготвяме макароните. Преведено от италиански, спагетите са паста, няма значение: спагети или юфка, талиатели или букатини ...
Основното е, че избраните от вас макаронени изделия са направени от твърда пшеница и варени до състояние al dente (крехко, но твърдо), когато макароните са готови, без да са преварени, леко твърди. За целта използвайте италианското правило 1110. Лесно е да запомните: за всеки 100 грама тестени изделия трябва да вземете 1 литър вряла вода и 10 грама сол. След това гответе според препоръките на опаковката.
Изцедете водата на за спагетите и добавете малко зехтин. Разбъркайте добре.
Сложете пастата и сервирайте соса в чинията. Поръсете настърган кашкавал отгоре и украсете с босилек.
Пастата със сос болонезе е готова. Приятен апетит!
В никакъв случай не трябва веднага да смесвате соса с пастата По-добре е да го сервиратев чинията, по-вкусно е!