Класическа рецепта за паста Болонезе

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Класическа рецепта за паста Болонезе
Класическа рецепта за паста Болонезе
12371
Класическа рецепта за паста Болонезе
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Класическата паста Болонезе с доматен сос и кайма е легенда на италианската кухня, обичана от хората по целия свят.

Ще споделим рецептата за това популярно ястие и ще разкажем за тайните на ароматната му привлекателност.


Сосът Болонезе, разбира се, не е най-бързият за правене. Но повярвайте ми, струва си времето да се насладите на несравнимия ме вкус!

Домашна паста "Болонезе"

СЪСТАВКИТЕ

  • 400 г кайма
  • 150 г бекон
  • 1 лук
  • 1 морков
  • 2 стръка целина
  • 3 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 500-600 г домати, може и от консерва
  • 0,5 с.л.
сухо червено вино
  • 250 г спагети
  • настърган пармезан
  • босилек на вкус
  • сол и черен пипер на вкус
  • ПОДГОТОВКА

    Да започнем с направата на соса. Традиционната рецепта за сос болонезе (италиански: Ragu alla bolognese) включва само смляно говеждо месо, но можете да използвате смес от говеждо и свинско месо или да добавите малко бекон за вкус.

    Доматеното пюре може да използвате готово или да  залеете домати с вряла вода, обелете ги и пасирайте с пасатор.

    Първо нарежете бекона, лука и чесъна. Запържете до омекване на лука.

    Нарязваме стеблата целина и морковите на малки кубчета. Прибавете ги в тигана към лука.

    Запържете за няколко минути всички заедно.

    Сега сложете каймата в тигана. Разбъркайте го добре с шпатула и смесете със зеленчуци. Добавете сол и смлян черен пипер на вкус. Може да добавите и люти чушки. У нас друго ястие с макаронени изделия и кайма заема специално място, а именно тестени изделия в стил флот. Както всяко популярно ястие, вкусната флотска паста има своите тайни, които „Толкова лесно!” С готовност споделят с читателите.

    Запържете каймата без капак, докато заври.

    След това добавете малко доматено пюре, за да неутрализира киселината му.

    Следващата стъпка се налива виното и се посолява каймата, като се разбърква, докато напълно се изпари. В ястието не е останал алкохол, а изискан аромат на червено вино.

    Изсипете доматено пюре, добавете пресен или сушен босилек. Разбъркайте, и оставете соса на тих огън за поне 40 минути, за предпочитане 2 часа (точно това правят италианците).

    През това време зеленчуците на практика се разтварят, а сосът придобива онзи ярък и богат вкус,  който го обичаме толкова много.

    Междувременно започваме да приготвяме макароните. Преведено от италиански, спагетите са паста, няма значение: спагети или юфка, талиатели или букатини ...


    Основното е, че избраните от вас макаронени изделия са направени от твърда пшеница и варени до състояние al dente (крехко, но твърдо), когато макароните са готови, без да са преварени, леко твърди.  За целта използвайте италианското правило 1110. Лесно е да запомните: за всеки 100 грама тестени изделия трябва да вземете 1 литър вряла вода и 10 грама сол. След това гответе според препоръките на опаковката.

    Изцедете водата на  за спагетите и добавете малко зехтин. Разбъркайте добре.

    Сложете пастата и сервирайте соса в чинията. Поръсете настърган кашкавал отгоре и украсете с босилек.
     

    Пастата със сос болонезе е готова. Приятен апетит!

    В никакъв случай не трябва веднага да смесвате соса с пастата По-добре е да го сервиратев чинията, по-вкусно е!
     

    Редактор: Ясен Чаушев
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft