600 гр. череши
500 гр. брашно
125 гр. масло
150 гр. пудра захар
125 гр. крема сирене
100 гр. захар
100 мл прясно мляко
3 яйца
150 гр. орехи
12 с.л. галета
канела
ромова есенция
2 ванилии
2 с.л. натурално нишесте
Най-напред се приготвят черешите. Измиват се и се почистват от костилките, заливат се със 100 мл вода и се слагат на умерен огън да заврат. След това се прибавят 100 гр. захар и двете лъжици нишесте. Сместа се вари, докато се посгъсти. Маслото се нарязва на парченца и се смесва с пресятото брашно и бакпулвера. Добавят се пудрата захар, крема сиренето и се стрива на трохи с ръце. Постепенно се прибавят и двете яйца, както и прясното мляко. Омесва се средно меко тесто и се оставя в хладилника за 1 час. След това от тестото се отделя една трета и се оставя настрани. Другото тесто се разточва на кора и с него се покрива тавичка, намазана с масло. Отстрани на тавата се прави борд от тестото, след това върху тестото се изсипват счуканите на едро орехи, галетата и канелата. Към черешите се прибавя ромовата есенция и се разпределят върху тестото. От отделеното тесто се разточва кора и се изрязват лентички. Поставят се върху черешите, така че да се оформи решетка. Пече се в умерена фурна на 180 градуса. След като поизстине, може да се поръси с пудра захар. Най-вкусен е паят поднесен леко топъл с две топки сладолед.
Автор:
Антоанета Мавродиева, София