Класически ябълков пай

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Класически ябълков пай
Класически ябълков пай
admin
Добавена от: admin
84587
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
брашно 250 г
пудра захар 60 г
прясно масло 120 г
яйце 1
ванилия 1 прах

За плънката:
ябълки 500 г
захар 60 г
счукан сухар 30 г
канела
пудра захар за поръсване 30 г
яйце за намазване 1 

Време: 45 минути

Брашното се пресява 2—3 пъти, за да получи пръхкавост.
Маслото се нарязва на парченца, смесва се с брашното и се прави на трохи.
Прибавят се захарта, ванилията, яйцето и се меси бързо и леко, докато се получи гладко мазно тесто.
Продължителното месене на тестото влошава качеството му, маслото започва да се отделя и гладкостта му се загубва.
Приготвеното тесто се разделя на две равни части.
Едната част се разточва на кора с форма според тавичката, в която ще се пече.
Кората се надупчва и се запича малко в умерена фурна.
Оставя се да изстине и се поръсва с част от ситно счукания сухар.
Разстилат се ябълките, обелени и нарязани на дребни парченца и се поръсват със захарта, канелата и останалия сухар.
От останалото тесто се правят тънки пръчки, които се нареждат върху плънката на редове в две посоки, така че при кръстосването да се получат квадратчета или ромбчета.
Намазват се с разбито яйце.
Пече се в умерена фурна.
Още топла се нарязва на парчета и се поръсва с пудра захар.  

Сервира се топъл, с топка сладолед.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft