
Какво е фантастично в десерта Клафути? Всички съставки се смесват в един съд, бързо се пече и търпи толкова импровизации, колкото са видовете плодове на пазара - може да го приготвите с всякакви плодове (пресни или замразени).
Оригиналната рецепта на Клафути изисква да използвате череши, но ако не може да намерите в супермаркетите или на пазара, спокойно използвайте в десерта плод по желание - грозде, вишни, малини, сливи.
Първо загрейте фурната на 180 градуса. Измийте плодовете и ги поставете в намазнена тава. В купа разбийте с миксер яйцата, маслото и захарта, докато се разтопи захарта. След това добавете млякото, сметаната, екстракта от ванилия и брашното. Сместа, която ще получите, ще бъде по-течна (поради малкото количество брашно), но не се притеснявайте, така трябва да бъде. Изсипете сместа в намазнената тава и печете 30-35 минути на 180 градуса. В края на печенето проверете с клечка дали сладкишът е достатъчно изпечен.
След като изчакате да се охлади, може да го поръсите с пудра захар или да го поднесете както е. Добър апетит!