Желатинът се използва при приготвянето на много десерти и месни ястия. Освен това има много положителни качества - например способността да възстановява ставите и мускулите след тренировка. Поради това е много предпочитан за домашно лечение поради ефективността и достъпността му.
Но, както всеки продукт, не трябва да злоупотребявате с него. Ето защо Ви препоръчваме да се запознаете със списъка на заболяванията, при които консумацията на желатин трябва да бъде ограничена и да се консултирате с лекар, как най-добре да го приемате.
Болести, при които е невъзможно да се вземе желатин
Бъбречна болест.
Желатинът се нарича оксалоген, поради което е нежелателно да се използва за оксалатна диатеза, подагра и други заболявания, свързани с нарушаване на водно-солевия метаболизъм. Той е забранен заради това и при чернодробно заболяване и холелитиаза .
Тромбоза и тромбофлебит, варикозно заболяване. Желатинът увеличава кръвосъсирването, което може само да влоши ситуацията. По-добре е да се прибегне до други народни методи на лечение.
Болести на стомашно-чревния тракт.
Ако сте склонни към запек, по-добре е да ограничите употребата на този продукт. Особено ако имате хемороиди . Укрепващият ефект обаче може да бъде намален с помощта на отвара от сушени плодове.
Сърдечно-съдови заболявания , особено при нарушаване на водно-солевия метаболизъм. Не можете да приемате желатин при атеросклерозата .
Затлъстяването.
Желатин - сравнително висококалоричен продукт. Ако го използвате в големи дози, теглото ви ще се увеличи, налягането върху болезнените стави ще се увеличи.
Разбира се, при всички тези заболявания, просто трябва компетентно да подхождите към употребата на храни и лекарства, които съдържат желатин. Бъдете здрави и споделяйте тази информация с приятелите си!