Картофите в нашите географски ширини се считат за традиционен символ и достойнство. Засаждат се, наторяват и копаят от десетилетия и са за предпочитане от цялото семейство. Приготвя се по всякакъв възможен начин - пържен, варен, задушен и смесен с останалите съставки . В същото време мнозинството дори не подозира за съществуването на болести, при които е необходимо да се изоставят картофите или поне да се ограничат.
Хората са склонни да говорят само за ползите от кореновата култура: тя наистина насища добре тялото и му дава необходимите витамини . Но трябва да знаете и за противопоказанията. Ако не за себе си, то за скъпите ни хора. Редакционният ни съвет ще се опита да разнищи въпроса: кога и защо не трябва да се ядат картофи. Ще ви кажем и какво мислят лекарите за него.
Ползите от картофите
Картофите наистина са много полезни, когато се консумират умерено. Те са източник на диетични фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. Кореноплодът съдържа натрий и калий, които са необходими за добре координираната работа на клетките на тялото. А витамините С и В6 участват активно в имунните процеси.
Кой не може да яде картофи?
Въпреки това, лекарите не препоръчват картофи при гастрит с ниска киселинност и затлъстяване. При такива заболявания си струва да ограничите количеството консумирани картофи до 10% от дневната диета. Картофите са строго забранени за хора с диабет и метаболитен синдром.
Популярният кореноплоден зеленчук има висок гликемичен индекс - повече от 70 единици, следователно, ако въглехидратният метаболизъм е нарушен, той също не трябва да се консумира. Често има индивидуална непоносимост към картофи, това може да причини алергични реакции. Тук вече трябва да направите тестове за алергия и да се консултирате с диетолог.
В каква форма картофите са по-здравословни?
За предпочитане е картофите да се сварят или да се приготвят на пара. Не забравяйте, че е опасно да се ядат с кората, затова отказваме да използваме картофи „в кожата им“. Кората натрупва вредни вещества от въздуха и почвата. По-добре е да намалите пържените картофи в диетата си, така че те ще съдържат токсични вещества и нежелани мазнини.
За да намалите риска от странични ефекти до нула, помислете за няколко неща:
избягвайте зелените кореноплоди. В такива картофи се натрупва веществото соланин. Разрушава клетките и причинява отравяне;
не гответе при твърде високи температури. В такива картофите остават малко полезни;
да се интересувате от мястото и условията на отглеждане.
Не забравяйте, че много зависи от чревната ви микробиома . За тези, които нямат сериозни заболявания, метаболитни нарушения или индивидуални реакции, могат да се използват картофи. Оптималното количество картофи без вреда за здравето е 300 г два пъти седмично.