Безспорно яйцата играят огромна роля в кулинарията - присъстват почти във всяка втора рецепта, а да не говорим колко начина на приготвянето им познаваме. Пържени, поширани, бъркани, на очи, варени...
Ето кога вареното яйце става опасно за здравето ни:
Последните проучвания показват, че яйцата, които се варят повече от десет минути, съдържат токсични вещества .
Според учените, ясен признак за такова преварено яйце е зеленикаво покритие върху жълтъка. Именно то показва наличието на потенциално токсични съединения, получени в резултат на твърде дълго готвене.
Факт е, че по време на варенето на яйцата се освобождава сероводород. Това е токсичен газ, който може да попадне в протеина.
Сярата, съдържаща се в белтъка на яйцето, когато се комбинира с водорода, образува газ. Когато попадне в жълтъка, този газ се сблъсква с желязо, което води до образуването на железен сулфид - вещество, което носи потенциална опасност за човешкото тяло, включително мъжката потентност.
Кoлкoтo пo-дългo e вaрeнo яйцeтo, тoлкoвa пoвeчe oт него се образува. Именно сулфидитe придaвaт нa жълтъкa зeлeникaв цвят.
Освен това по-рано американските учени откриха пък, че честата употреба на яйца увеличава риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и увеличава риска от преждевременна смърт.