Всеки има моменти, когато му се дояжда нещо сладко и прибягва до любимите изкушение, но за съжаление голяма част от тях не са изобщо полезни
Ако считаш, че правилното хранене и диетата не са съвместими със сладкото, то имаме добри новини - те могат да са ти "приятели"! Разказваме ти кои полезни вкусотии си струва да включиш в дневното си меню.
Сладките храни внасят в живота ни нотка на еуфория и несравнимо щастие: изяждаш един бонбон и веднага градусът на настроението се качва.
Изключвайки рафинираната захар от менюто, трябва да не забравяш за баланса, защото глюкозата е необходима за производството на енергия и изработката на серотонин, отговорен за доброто ти настроение.
Затова обърни внимание на полезните сладости, в които няма вредна захар.
Мед
Вкусен, сладък, притегателен и много полезен, ако, разбира се, не злоупотребяваш с хапването и се ограничаваш до 1-2 чаени лъжички на ден. За разлика от рафинираната захар, медът е изцяло натурален, богат е на витамини, антиоксиданти и органични киселини.
В меда витамин А се съдържа 60 пъти повече отколкото в говеждото!
В него се съдържат биогенни стимулатори, които активират жизненоважни системи в организма.
Черен шоколад
Шоколадът е любимото лакомство на много жени! Няколко парченца могат да заменят всеки антидепресант. Но какво ще кажеш за мазнините и вредните въглехидрати, които никак не са малко в шоколада? Тайната е там, че те се съдържат в млечния шоколад, но не и в тъмния. Ако ти не си представяш и ден без шоколад, избери черния.
Диетолозите са на мнение, че дневната норма - 30 г, е напълно допустима. Това е примерно четвърт шоколад от 100 г. Затова пък ползата от това лакомство е налице:
снижава кръвното налягане;
подобрява паметта и концентрацията;
повишава настроението
За жителите на северните ширини, където около 9 месеца на практика няма слънце, шоколадът е абсолютно необходим. Учените са установили, че той влияе положително на остротата на зрението.
Фурми
Сушените фурми са много сладки и полезни лакомства. В тях има много витамини, минерали, фитонутриенти, фибри, необходими на организма. Освен това фурмите заздравяват имунитета, влияят положително на бременността, снижават риска от сърдечно-съдови заболявания, добра профилактика са на болестта Алцхаймер.
А и от тях можеш да си направиш страхотно вкусни бонбони. Ето и рецептата:
300-400 г фурми без костилки;
200 г бадеми, кашу, фъстъци;
кокосови стърготини или какао
Смели с блендер фурмите и ядките, оформи топчета и ги оваляй в кокосовите стърготини.
Вкусно, полезно, бързо и оригинално!
Боровинки, френско грозде и други "сини" плодове
Те са прекрасен заместител на захарта и вариант за здравословно ядене. Синият цвят на плода говори за това, че в него има много растителни пигменти антоциани. Те притежават широк спектър на полезно действие, влияят благоприятно на организма и красотата ни.
Сега брой ползите от тези сладки плодове:
имат антиоксидантно действие;
борят се със свободните радикали;
укрепват стените на кръвоносните съдове и капилярите;
влияят благоприятно на зрението.
Като бонус - в сините плодове има много витамин С, ускоряващ синтеза на колаген и хранителните влакна, затова когато похапнеш боровинки, чувството за глад изчезва.
Ябълки
Те са всесезонни и нискокалорични. В червените има едва 40 kcal, а в зелените, дори по-малко. За сметка на това само колко ползи ти носят! Виж сама:
съдържащите се в ябълките баластни вещества целулоза и пектин действат благотворно на обмяната на веществата;
подобряват храносмилането и бързо утоляват глада;
пектинът спомага за извеждането на "лошия" холестерол от организма и подобрява работата на сърдечно-съдовата система;
флавоноидите и фенолите работят в полза на красотата и младостта на кожата, служат за профилактика на онкологичните заболявания;
витамин С повишава имунитета
Освен това чаят от свежи ябълки помага за добрия ти сън, подобрява настроението и те спасява от депресия.