Мойте Рецепти
Това тесто наистина се бърка с лъжица, а оформянето му е лесно и приятно. Най-хубавото е, че може да го приготвите от вечерта, а на сутринта само да оформите и да пъхнете във фурната. За закуска ще имате чудесен дъхав козунак на конци.
Разтопете маслото и го оставете да изстине.
За плънката:
В купа смесете орехите, какаото и пудрата захар.
Нарежете желираните бонбони (или захаросаните плодове).
За тестото:
В хладкото мляко разтворете маята, добавете захарта и ванилията и разбъркайте. След това добавете леко разбитите жълтъци, разбъркайте добре, добавете разтопеното масло, разбъркайте, добавете брашното, солта и настърганата лимонена кора. С лъжица разбъркайте хубаво сместа. Ще получите рядко тесто. Покрийте го добре със стреч фолио или затворете с капак, ако съдът, в който месите, има капак. Поставете тестото в хладилник до сутринта. Може да престои в хладилник и 24 часа.
На сутринта извадете тестото от хладилника и го оставете на стайна температура да се затопли и отпусне. Прехвърлете върху набрашнен плот и разделете на две части.
Плънката и сместа за поръсване също разделете на две части. Разточете две правоъгълни кори, които не трябва да са много тънки, но не и много дебели. Върху така разточените кори разпределете плънката, отгоре - нарязаните желирани бонбони (или плодове), навийте на руло, а след това внимателно усучете двете получени рула. Поставете ги във форма, намазана с масло и покрита с хартия за печене, покрийте и оставете поне 2 часа да втасват.
Втасалия козунак намажете с жълтък, поръсете отгоре с ванилия и поставете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 10 минути, след това намалете фурната на 180 градуса и печете още 15 минути. Отново намалете температурата на 170 градуса и допечете още 20-25 минути. Ако забележите, че тестото бързо потъмнява, покрийте отгоре с хартия за печене.
Забележка:
Въпреки, че тестото е много меко когато го приготвяте, след като втаса, е много приятно за работа.
Вместо с жълтък може да намажете козунака с леко разбит белтък.