Когато видите прекрасните му конци, няма да повярвате: Този козунак не се меси, а се бърка с лъжица

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Когато видите прекрасните му конци, няма да повярвате: Този козунак не се меси, а се бърка с лъжица
Когато видите прекрасните му конци, няма да повярвате: Този козунак не се меси, а се бърка с лъжица
admin
Добавена от: admin
224997
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
500 гр. брашно
300 мл прясно мляко
100 гр. масло
100 гр. захар
7 гр. суха мая или 20 гр. прясна
3 жълтъка
1 ванилия
1/2 чаена лъжичка сол
кората на 1 лимон
За плънката:
200 гр. счукани орехи
20 гр. какао
80 гр. пудра захар
100 гр. желирани бонбони или захаросани плодове

Това тесто наистина се бърка с лъжица, а оформянето му е лесно и приятно. Най-хубавото е, че може да го приготвите от вечерта, а на сутринта само да оформите и да пъхнете във фурната. За закуска ще имате чудесен дъхав козунак на конци. 

Разтопете маслото и го оставете да изстине.

козунак без месене 1
 

За плънката:
В купа смесете орехите, какаото и пудрата захар. 
Нарежете желираните бонбони (или захаросаните плодове). 
За тестото: 
В хладкото мляко разтворете маята, добавете захарта и ванилията и разбъркайте. След това добавете леко разбитите жълтъци, разбъркайте добре, добавете разтопеното масло, разбъркайте, добавете брашното, солта и настърганата лимонена кора. С лъжица разбъркайте хубаво сместа. Ще получите рядко тесто. Покрийте го добре със стреч фолио или затворете с капак, ако съдът, в който месите, има капак. Поставете тестото в хладилник до сутринта. Може да престои в хладилник и 24 часа. 

козунак без  месене
На сутринта извадете тестото от хладилника и го оставете на стайна температура да се затопли и отпусне. Прехвърлете върху набрашнен плот и разделете на две части. 
Плънката и сместа за поръсване също разделете на две части. Разточете две правоъгълни кори, които не трябва да са много тънки, но не и много дебели. Върху така разточените кори разпределете плънката, отгоре - нарязаните желирани бонбони (или плодове), навийте на руло, а след това внимателно усучете двете получени рула. Поставете ги във форма, намазана с масло и покрита с хартия за печене, покрийте и оставете поне 2 часа да втасват. 
Втасалия козунак намажете с жълтък, поръсете отгоре с ванилия и поставете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 10 минути, след това намалете фурната на 180 градуса и печете още 15 минути. Отново намалете температурата на 170 градуса и допечете още 20-25 минути. Ако забележите, че тестото бързо потъмнява, покрийте отгоре с хартия за печене.

козунак без месене 2

Забележка: 
Въпреки, че тестото е много меко когато го приготвяте, след като втаса, е много приятно за работа. 
Вместо с жълтък може да намажете козунака с леко разбит белтък. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft