Когато готвят елда, много домакини правят същата грешка, ето как да я приготвите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Когато готвят елда, много домакини правят същата грешка, ето как да я приготвите
16679
Снимков материал: pixabay.com
Когато готвят елда, много домакини правят същата грешка, ето как да я приготвите

Отдавна съм фен на кашите, а елдата ми е любима сред тях. Основното нещо е да сортирате зърнените култури, да ги изплакнете и да ги приготвите правилно. И да разберете с какво да готвите елда не е проблем, защото тя върви добре с много храни и дори неопитна домакиня може да се справи със задачата.

Ако често се тревожите за въпроса с какво да готвите елда, съветвам ви да се спрете на най-добрия вариант: гответе безквасна каша с минимално количество сол. Той ще се съхранява в хладилника дълго време и ще служи като отлична основа за обилни и вкусни ястия с добавка на зеленчуци или месо. Можете също така да го залеете с преварено мляко, да го подсладите с мед или захар и да направите здравословна закуска за вашето дете.

Харесва ми повече, когато елдата е въздушна и ронлива. Аз я готвя по следния начин. Поставям я в тенджера или друг съд, леко ги осолявам и напълвам с чиста вода, така че нивото й да е по-високо от елдата с 2 см. Оставям кашата да заври и след това я варя на слаб огън, докато всички влагата се е изпарила. Готовността на зърнените храни се определя от липсата на течност на дъното на съда. Елдата не трябва да се разбърква по време на готвене, защото тогава ще се окаже истинска „каша“.

С КАКВО ДА ГОТВИМ С ЕЛДА?

Малко вероятно е някой да хареса кашата от елда в чист вид, така че определено трябва да бъде омаслена. Маслото трябва да се постави в тигана няколко минути преди готвене или директно в чинията. А какво точно сервирате с елда: зеленчуци, котлет, котлет или наденица е въпрос на личен вкус.

Яхнията върви много добре с елдата. Свинско, телешко, пилешко, заешко, патешко или гъше - всяко ще свърши работа. Яхнията може да бъде закупена в магазина или приготвена сами. Това е абсолютно лесно да се направи, просто трябва да отделите време. А резултатът ще надхвърли всичките ви очаквания, защото няма нищо по-вкусно от домашно приготвената яхния с елда (паста, картофи, арнаутка и др.). Просто трябва да поставите месото върху горещата каша с останалото съдържание на буркана и тогава яхнията ще направи всичко сама, тоест ще разтопи и овкуси елдата със сока си.

Към варена елда можете да добавите зеленчукова яхния или соте, приготвени с ароматни подправки. Препоръчително е да го поставите директно върху чинията, като щедро залеете кашата с останалия сос.

Овесената каша от елда се оказва много вкусна, ако я сервирате със сос. Може да се направи на базата на месо, гъби, зеленчуци или сметана. Сосът се залива върху ястието непосредствено преди сервиране.

Свинската мас е идеалната подправка

Свинската мас е универсална добавка към каши от различни зърнени храни. Можете безопасно да поливате елда с него и да не се страхувате. И като го загреете на втория ден, счупете няколко яйца в тиган, изпържете го и яжте за здраве.

Елдата може да се готви заедно с месо. Предпочитам свинско, защото е по-мазничко. Тъй като зърнените култури се готвят по-бързо, се препоръчва месото да се запържи в тенджера в слънчогледово масло до полуготовност. След това към него се добавят наситнения лук и настърганите моркови. И когато зеленчуците покафенеят, добавете към тях измитата елда. Сега продуктите трябва да бъдат осолени, поръсени с черен пипер и смесени. Разбърках всичко старателно веднъж и това е достатъчно, не слагайте лъжица отново. Съдържанието на тенджерата се залива с вода, така че да покрие всичко с 2 см.

Когато кашата заври, се вари до омекване на тих огън. Ако течността се е изпарила, това означава, че елдата вече е узряла.

Всяка каша „обича“ пърженото месо, а елдата не е изключение от правилото. Ако искате да сготвите вкусна елда за съпруга си, сложете повече месо отгоре! Дадох точно същия съвет на моя приятел преди десет години. Тя току-що се омъжи, а аз още не знаех, че съпругът й е вегетарианец. Моят приятел се вслуша в думите ми и направи всичко, както го учех. Представяте ли си колко ядосан беше съпругът й?! Особено след като тя изпразни цялата чиния с думите „ако не го искаш, каквото искаш . “

Изненадвам се, когато хората твърдят, че не могат да понасят каша от елда . Сигурен съм, че просто не знаят с какво да приготвят елда, за да стане вкусна!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft