Когато имам САМО БРАШНО И ВОДА, си правя Сиромашки мекици! Тази рецепта ще ви върне в миналото:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Когато имам САМО БРАШНО И ВОДА, си правя Сиромашки мекици! Тази рецепта ще ви върне в миналото:
Когато имам САМО БРАШНО И ВОДА, си правя Сиромашки мекици! Тази рецепта ще ви върне в миналото:
56767
Когато имам САМО БРАШНО И ВОДА, си правя Сиромашки мекици! Тази рецепта ще ви върне в миналото:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Мекиците са любимата българска закуска - както всяка вкусотия обаче, те също искат време за втасване, а също така и определени продукти, с които невинаги разполагаме в кухнята. Затова приготвихме за вас един постен вариант на мекици - Сиромашки мекици , които се приготвят буквално от вода и брашно!

Наричат ги още пишии в Македония, откъдето произхожда рецептата.

Там това е едно от традиционните тестени ястия, приготвяни и предавани от поколение на поколение.

Тестото не се чака да престои и да втаса, затова сиромашките мекици са любими на мнозина. Следната рецепта за "пишии" е изпробвана от много хора и е обявена за най-добрата. Ето необходимите продукти:

Сиромашки мекици (Пишии)

Продукти: 

200 мл гореща вода

1 ч. л. сол

2 ч. л. захар

300 г брашно (+ малко повече за месене)

олио за пържене

От това количество излизат 8 големи мекици, достатъчни за двама или трима. За повече хора удвоете количеството съставки.

Приготвяне: 

Сварете водата в тенджера и я оставете да изстине малко, да не е вряща. След 5 минути добавете 1 чаена лъжичка сол и 2 чаени лъжички захар в съда с водата. Смесете съставките хубаво, докато захарта и солта се разтворят във водата.

гореща вода

След това започнете постепенно да добавяте брашното. Ориентировъчно за това количество вода ще ви трябват около 300 гр. брашно. Докато добавяте брашното, разбърквайте сместа с лъжица, а към края, когато брашното започне да се свързва с водата и да се оформя тесто, омесете с ръце.

бяло брашно

оформяне тесто

Замесете гладко и меко тесто, което не бива да лепне под пръстите (ако е необходимо поръсете с още малко брашно). Просто месете, докато тестото престане да лепне по купата или по ръцете ви.

гладко тесто

Хубаво оформеното тесто не е необходимо да престои, а се меси общо 5-7 минути. Прехвърлете тестото веднага върху набрашнена равна повърхност, след което с набрашнена точилка го разточете и навийте на по-дебело руло, след което го разделете на 8 равни части.

части тесто

Всяка част трябва да оформите на топка, така че да се получат 8 равни топки, които да сложите под фолио, да починат около 5 минути. След изминалото време започнете да обработвате топките една по една, а останалите да останат под фолиото.

топки тесто

Всяка топка разточете малко с ръце, а след това с точилка, в идеален кръг. Така приготвените кръгове трябва да са приблизително колкото малка чиния. Загрейте олиото (с дълбочина 2 см) във висок тиган и запържете пишиите една по една за 2 минути от двете страни, докато всяка се зачерви приятно.

пишии оформяне

мекици пържене

Докато се пържат, мекиците ще бухнат, ще се надуят и ще станат много хрупкави отвън. Подредете така приготвените пишии в чиния с хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина, и ги поднесете докато са горещи.

хлебче балон

В комбинация с тестото идеално вървят кисело мляко, сирене, лютеница, сушено месо, заквасена сметана или сладък вариант с мармалад, а ако постите, може да комбинирате със зеленчуци. Но сиромашките мекици са вкусни и сами по себе си, така че не е необходимо да ги комбинирате с каквото и да било. 

постни мекици

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft