Мекиците са любимата българска закуска - както всяка вкусотия обаче, те също искат време за втасване, а също така и определени продукти, с които невинаги разполагаме в кухнята. Затова приготвихме за вас един постен вариант на мекици - Сиромашки мекици , които се приготвят буквално от вода и брашно!
Наричат ги още пишии в Македония, откъдето произхожда рецептата.
Тестото не се чака да престои и да втаса, затова сиромашките мекици са любими на мнозина. Следната рецепта за "пишии" е изпробвана от много хора и е обявена за най-добрата. Ето необходимите продукти:
Сиромашки мекици (Пишии)
Продукти:
200 мл гореща вода
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
300 г брашно (+ малко повече за месене)
олио за пържене
От това количество излизат 8 големи мекици, достатъчни за двама или трима. За повече хора удвоете количеството съставки.
Приготвяне:
Сварете водата в тенджера и я оставете да изстине малко, да не е вряща. След 5 минути добавете 1 чаена лъжичка сол и 2 чаени лъжички захар в съда с водата. Смесете съставките хубаво, докато захарта и солта се разтворят във водата.
След това започнете постепенно да добавяте брашното. Ориентировъчно за това количество вода ще ви трябват около 300 гр. брашно. Докато добавяте брашното, разбърквайте сместа с лъжица, а към края, когато брашното започне да се свързва с водата и да се оформя тесто, омесете с ръце.
Замесете гладко и меко тесто, което не бива да лепне под пръстите (ако е необходимо поръсете с още малко брашно). Просто месете, докато тестото престане да лепне по купата или по ръцете ви.
Хубаво оформеното тесто не е необходимо да престои, а се меси общо 5-7 минути. Прехвърлете тестото веднага върху набрашнена равна повърхност, след което с набрашнена точилка го разточете и навийте на по-дебело руло, след което го разделете на 8 равни части.
Всяка част трябва да оформите на топка, така че да се получат 8 равни топки, които да сложите под фолио, да починат около 5 минути. След изминалото време започнете да обработвате топките една по една, а останалите да останат под фолиото.
Всяка топка разточете малко с ръце, а след това с точилка, в идеален кръг. Така приготвените кръгове трябва да са приблизително колкото малка чиния. Загрейте олиото (с дълбочина 2 см) във висок тиган и запържете пишиите една по една за 2 минути от двете страни, докато всяка се зачерви приятно.
Докато се пържат, мекиците ще бухнат, ще се надуят и ще станат много хрупкави отвън. Подредете така приготвените пишии в чиния с хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина, и ги поднесете докато са горещи.
В комбинация с тестото идеално вървят кисело мляко, сирене, лютеница, сушено месо, заквасена сметана или сладък вариант с мармалад, а ако постите, може да комбинирате със зеленчуци. Но сиромашките мекици са вкусни и сами по себе си, така че не е необходимо да ги комбинирате с каквото и да било.