„Това руло ме изуми, не само с външния си вид, но и с вкуса си. Това не е класическо солено руло, направено с блат, но повярвайте, вкусът му е божествен. Най-важното е, че не е трудно да се подготви. Перфектно вкусно и декоративно предястие, което не се пече!", споделя авторката на рецептата, която любезно ни я изпрати. Ето необходимите продукти за уникално красиво и вкусното Унгарско солено руло :
Унгарско солено руло
Необходими съставки:
- 450 гр.
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета и ги сложете да се сварят. Готовият зеленчуков микс се сварява около 10 минути, изплаква се със студена вода и се отцежда. Сложете го в чиния да се охлади добре. Добавят се сварените, прецедени картофи.
Когато зеленчуците изстинат, ги залейте с лимонов сок и леко разбъркайте. Добавете сол и черен пипер на вкус. Сложете яйцата в студена вода с малко сол и ги сварете. Сварените яйца се заливат със студена вода и след 5 минути се обелват, не е нужно да се нарязват, слагат се цели.
Отделете 100 мл от водата, в която са се варили зеленчуците, за да разтворите 30 г желатин (3 пакетчета). Разбъркайте и оставете за няколко минути да набъбне, след което го загрейте на тих огън да се разтопи. В отделна купа смесете заквасената сметана и майонезата, след това добавете малко от сместа към разтопения желатин, докато се смеси, след което добавете цялата смес към зеленчуците.
Разбъркайте и опитайте, след което добавете допълнителна подправка, ако е необходимо. Покрийте формата 26х10 см с прозрачно фолио, след което изсипете половината от сместа в нея. В средата се нареждат яйцата, а отгоре се изсипва останалата смес.
Потупайте формата два пъти, за да изпусне въздуха, след което я поставете в хладилника, най-добре за една нощ, за да може да стегне.
На следващия ден се обръща в чиния за сервиране, маха се фолиото, украсява се по желание и се нарязва.
Да ви е сладко!