Всеки любител на сладкото не може да си представи живота без десерт. Човек обаче често го мързи да се занимава с подготовката.
Мързелив Наполеон в чаша
Продукти:
- 120 гр. масло
- 180 гр. брашно
- 1,5 с.л. захар
- щипка сол
- 300 мл прясно мляко
- 60 гр. захар
- 2 жълтъка
- 2 с.л. брашно
- 30 гр. масло
Приготвяне:
Приготвяне на трохите за сладкиша:
Изсипете брашното в дълбока купа.
Добавете сол и захар.
Студеното масло се настъргва на едро ренде.
Сместа се разбърква старателно до получаването на пясъчни трохи.
Пържене на трохите:
Получените трохи поставете в тиган.
Поставете тигана на котлона на умерен огън.
Пържете до златисто кафяво, като бъркате непрекъснато, за да не загори. Това ще отнеме около 8-10 минути.
Приготвяне на крема:
В тиган с незалепващо покритие се изсипва захарта и се добавят жълтъците.
Налива се млякото и всичко се разбива с бъркалка.
Добавете брашното и разбийте отново до гладкост.
Поставете тигана на котлона на умерен огън.
Варете крема, докато се сгъсти, около 6-10 минути.
Свалете от огъня и охладете крема.
Снимка: Pinterest
Сглобяване на десерта:
Когато блатовете и кремът изстинат, започнете да сглобявате десерта.
Поставете по 2 супени лъжици маслени трохи в чаша.
След това добавете 2 с.л. яйчен крем.
Повторете слоевете, докато чашата се напълни.
Охладете десерта в хладилника за около час.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!