В нашето семейство яйцата са в менюто почти всеки ден. След Великден обаче често остават около дузина боядисани яйца, които са доста нетрайни и трябва бързо да се "отървем" от тях. Напоследък открих рецептата за вкусно руло от кайма с варени яйца - става бързо, а е изключително вкусно и отлично за обилен обяд или вечеря. Ето рецептата за апетитното Руло-мозайка :
Руло от кайма с варени яйца
Съставки:
700 г кайма
1 сурово яйце
6 варени яйца
1 с.л.горчица
1 с.л.майонеза
2 с.л.грис
1 глава лук
1/2 връзка зелен лук
1 с.л.масло
1 с.л.рафинирано слънчогледово олио
сол и черен смлян пипер
Приготвяне:
Сложете каймата (телешка или смесена) в купа, добавете сурово яйце, грис, горчица, майонеза, 1/2 ч.л. сол и няколко щипки смлян черен пипер. Разбъркайте добре всички съставки и оставете масата за половин час, така че грисът да набъбне.
В тиган със загрята смес от масло и слънчогледово олио запържете наситнения лук до златисто кафяво.
Нарежете сварените яйца на малки кубчета или настържете на едро ренде, смесете със ситно нарязан зелен лук и пържения лук. Посолете сместа, добавете черен пипер на вкус и разбъркайте.
Сложете каймата върху голямо парче фолио за печене, равномерно разпределете по цялата повърхност, оформяйки голям правоъгълен слой с дебелина около 2 см.
Разпределете отгоре плънката от яйца и лук, оставяйки 2,5–3 см от всеки ръб.
Внимателно повдигайки краищата на фолиото, навийте каймата, оформяйки руло.
Завийте рулото във фолио, поставете в загрята фурна и печете 50-60 минути на 180 градуса.
10 минути преди края на печенето отстранете фолиото и оставете рулото да покафенее.
Готовото ястие охладете, нарежете на порции и сервирайте като предястие или основно ястие с гарнитура по избор.