Десертът, направен със собствените си ръце, е един от най-добрите подаръци, които можете да подарите на рожден ден . Изглежда много по-ефектно от обикновена кутия шоколадови бонбони. Освен това тогава човекът разбира колко труд и любов си вложил в такъв сладък подарък. Е, ако подарите домашна торта Мадам Помпадур , рожденикът ще бъде извън себе си от щастие!
Първо, на външен вид такъв десерт по никакъв начин не е по-ниско от закупените от магазина лакомства. Сто процента ще го изглади. Второ, тази торта има много деликатен вкус . Всичко това е благодарение на ефирния пандишпан и райския крем от извара.
Как да си направим вкусна торта Мадам Помпадур
Не забравяйте да накиснете тортите на този десерт, за да получите просто вкусен резултат. За тази цел е най-добре да използвате смес от кондензирано мляко и вода. Но ванилов сироп или накисване на основата на ром също ще свърши работа.
Съставки
- Яйца 5 броя.
- Захар 150 гр
- Пшенично брашно 150 гр
- Сол 1 щипка
- Бакпулвер 10 гр
- Извара 500 гр
- Кондензирано мляко 150 гр
- Слънчогледово олио 50 мл
- Вода 50 мл
- Бита сметана 400 мл
- Кокосови стърготини на вкус
Приготвяме блата. Отделете белтъците от жълтъците. Добавете сол към съда с белтъците. Разбийте ги старателно.
Добавете захарта към белтъците. Всичко се разбива добре до получаване на пухкава гъста маса. Добавете към нея жълтъците. Разбъркайте внимателно с шпатула.
Към яйчената смес добавете пресятото пшенично брашно и бакпулвера. Разбъркайте всичко отново със силиконова шпатула.
Изсипете слънчогледово масло в тестото за блата. Разбъркайте и изсипете във форма за печене с диаметър 20 см, дъното на която е покрита с пергамент.
С помощта на нож отделете блата от стените на формата. Извадете. Оставете сладкиша върху решетка на стайна температура до пълното му охлаждане.
Приготвяне на крема.
- Поставете изварата в дълбока купа. Изсипете 100 г кондензирано мляко в нея. Разбийте съставките до гладкост.
- Изсипете сметаната при изварата. Всичко се разбива старателно до получаване на хомогенен пухкав крем.
- Охладения блат разрежете на 3 равни части. Поставете първата част върху чиния (с разреза нагоре). Комбинирайте останалото кондензирано мляко с вода. Смесете ги до гладкост. Напоете блата с тази смес.
- Намажете кората с изварен крем. Разпределете го равномерно. Отгоре се поставя средната кора. Също така го насищаме с кондензирано мляко и вода с помощта на четка.
- Отгоре се слага сметана. След това наредете последния блат (разреза надолу). Намажете тортата отгоре и отстрани с останалия изварен крем, като внимателно го загладите.
Украсете десерта с обилно количество кокосови стърготини. Сложете тортата в хладилника за 3 часа, за да се стабилизира крема. Готово!
Можете също така да украсите тортата с крем от извара. За да направите това, пригответе го малко повече от посоченото в рецептата. След това напълнете пликче с накрайник за украсяване с крема от извара .Горната част на тортата с този декор ще изглежда страхотно.