Предлагаме ви рецептата за уникален сладкиш с карамел и банани . Това е може би една от перфектните комбинации за десерт, в който ще се влюбите от първата хапка.
За карамела ни трябват една чаша захар, 125 грама масло. За тестото взимаме шест яйца, чаша и половина захар, чаша и половина брашно, бакпулвер, канела, три или четири банана.
Първо трябва да си карамелизираме захарта в същата тавичка, в която после ще печем и сладкиша. След това върху вече изстиналия карамел си изливаме и разтопеното масло.
Поставяме тавата в камерата на хладилника (затова преценете добре размера й), за да може по-добре да се втвърди маслото. След като я извадим от хладилника, нареждаме в нея нарязаните на кръгчета банани.
После си разбиваме жълтъците от яйцата с две трети от захарта. Белтъците си ги разбиваме отделно на твърд сняг като постепенно добавяме към тях останалата захар.
След това прибавяме белтъците към жълтъците, а не обратно, като разбъркваме задължително с дървена лъжица. После към тази смес добавяме и пресятото вече брашно, което преди това сме смесили с бакпулвера и канелата.
Пъхаме да се пече във фурната за около 45 минутки, но на температура не по-висока от 180 градуса. Проверяваме си чат-пат дали е готово с помощта на клечка за зъби, по която не бива да остава тесто.
Готовият сладкиш се обръща в тортена чиния или в поднос, но не трябва да е изстинал. Правим го, докато е още топъл, но в никакъв случай не и горещ. Става малка фантазия този десерт и сме сигурни, че ще ви очарова от първата хапка.
Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!