Животът е пълен с изненади. И ние трябва да сме готови за тях. Всеки е имал такива ситуации, когато майка му неочаквано е пристигнала или приятел е дошъл на по кафе. Като гостоприемен домакин на къщата, ваша отговорност е да осигурите на госта си нещо вкусно . А за десерт е подходяща нашата идея перфектно. Готви се бързо и има страхотен вкус.
Яйца винаги има в хладилника, така че винаги може да го спретнем набързо. Яйцата придават на блата красив златист цвят. Всяко сладко или конфитюр е подходящо като пълнеж. Ако желаете, можете да направите по-сложен крем, за да направите рулото още по-добро. Готови ли сте да опитате?
Съставки
яйце 5 броя.
Сол 1 щипка
захар 120 g
Пшенично брашно 90 g
Бакпулвер 2 g
Слънчогледово олио 50 мл
Мляко 50 мл
Сладко от кайсии или по ваш вкус
подготовка
Отделете жълтъците от белтъците, добавете щипка сол и разбийте до пухкавост с миксер. Добавете 50 г захар и продължете да разбивате. Масата трябва да се удвои.
Разбийте белтъците в дълбока купа за 1 минута. Разделете останалата захар на 3 части и постепенно добавете към белтъците, като продължавате да разбивате, докато се получат стабилна пяна
Въведете жълтъците, като внимателно разбърквате сместа по посока на часовниковата стрелка със силиконова шпатула. Добавете пресятото брашно и бакпулвера
Комбинирайте мляко и слънчогледово масло. Към сместа добавете няколко супени лъжици яйчено тесто, разбъркайте и след това залейте с останалото тесто и смесете до гладкост.
Поставете тестото върху хартия за печене в тавичка. Разпределете равномерно и печете на 170 градуса за 30 минути.
Докато е още гореща, поставете блата върху чиста пергаментова хартия. Направете няколко плитки разреза по повърхността, намажете с мармалад или сладко каквото пожелаете, може и сметана или течен шоколад и навийте плътно. Когато изстине сложете в хладилника за 1 час
Деликатният блат може да се използва и за приготвяне на торти и други десерти. Той перфектно държи формата си.