Когато отида на гости на мама на село, тя задължително ме посреща с тези Бабини чушлета - тавата задължително се отопява с хляба!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Когато отида на гости на мама на село, тя задължително ме посреща с тези Бабини чушлета - тавата задължително се отопява с хляба!
Когато отида на гости на мама на село, тя задължително ме посреща с тези Бабини чушлета - тавата...
49125
Когато отида на гости на мама на село, тя задължително ме посреща с тези Бабини чушлета - тавата задължително се отопява с хляба!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е перфектният летен обяд само с три съставки. Приготвя се лесно и след няколко минути ще бъде на трапезата в очакване да го излапате с топъл домашен хляб. Често ядох това ястие като дете, майка ми береше чушките от градината и приготвяше лятната манджичка (както я наричаме и до днес у дома), която изумява и с мирис, и с вкус.

Майка ми винаги месеше домашна питка или погача и всички ядяхме с наслада, докато тавата се изчисти цялата от хляба. И до ден днешен майка ми приготвя тези Бабини чушлета в чуден сос, когато отида в нейната къща на село и ме посреща на вратата с тях, а не забравя и ароматната питка.

топене с хляб

Приготвям ги и аз за децата си, но трябва да призная, че с домашни чушки и домати това ястие става много по-вкусно. Доматите имат онзи особен вкус, а чушките са много по-различни от тези от магазина. Ако имате възможност, вземете си домашни чушки и домати, за да усетите оригиналния вкус на това ястие. Ето какво ви трябва:

Бабини чушлета в чуден сос

Продукти: 

  • 5-6 пресни чушки
  • 6-7 домата
  • малко чесън
  • 7 супени лъжици прясно сирене или по ваш вкус
  • малко сол
  • червен пипер
  • 1/2 чаена чаша захар
  • малко накълцан магданоз

Приготвяне: 

продукти лятна манджа

Чушките се отрязват от горната страна при дръжката и се почистват от семето, така че да се получи по-голям отвор. 

почистени чушки

В голям тиган се нареждат една до друга, така че да не се застъпват и се заливат с олио на тънка струйка. Посолете ги малко, след което покрийте съда със съответния капак.

Сложете тигана на умерен котлон и оставете чушките да се запържат до зачервяване. Ако температурата е твърде висока, намалете я, ако е необходимо. Когато чушките станат златистокафяви от първата страна, обърнете ги от другата страна. През това време подгответе доматите.

домати на клонка

Първо пригответе 4-5 домата, а останалите 2 запазете за по-късно. Отстранете дръжката, след това ги нарежете на средни парчета и ги сложете в блендер. Разбийте ги на гъст сок, без големи парчета. Ако ви е по-лесно, направете същото с ръчен пасатор.

домати на пюре

Останалите два домата обелете, след което ги нарежете на много малки кубчета, които смесете в пресния доматен сок. Когато чушките са готови, се прехвърлят в чиния, много приятно ухаят. В същия тиган налейте доматения сок с нарязаните парчета и варете на слаб огън.

доматен сос на котлон

Гответе докато течността се изпари, след което директно в сместа сложете няколко скилидки чесън, прекарани през преса или нарязани на ситно. Разбърквайте от време на време. Посолете, добавете малко захар и черен пипер. Не използвах домашни домати от градината, затова сложих малко захар.

варен доматен сос

Разбъркайте и оставете да поври още 5 минути, преди да добавите чушките. Натрошете или нарежете на ситно сиренето, след което го добавете към гъстия доматен сок. Разбъркайте внимателно, след което наредете чушките в тавата със соса.

доматен сос със сирене

лятна манджа с чушки

Гответе още 5 минути под капак и обядът е готов за сервиране. Ако е необходимо, добавете още малко сол, но първо опитайте. 

бабини чушлета в сос

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft